Белодробната болница във Варна отново е на ръба на оцеляването, 7 месеца без заплати

Мисия Варна

17-01-2022, 11:14

Снимка:

varnautre

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Специализираната болница за белодробни заболявания във Варна отново е на ръба на оцеляването. Персоналът не е получавал заплати за последните 7 месеца.

От години болницата е в изключително тежко финансово състояние. Може да остане и без ток. Получено е уведомително писмо от енергодружеството за прекъсване на електричеството за неплатени задължения. Дълговете са за 34 000 лв.

Управителят на болницата доц. Христо Ганчев заяви в "Денят започва", че в момента само общината може да даде пари. Това е болница, която съществува от 93 години. Издръжката ѝ е от Министерството на здравеопазването. Средната стойност, която е нужна за болен на ден, е 100 лв. Парите, които министерството е давало е 38 лв. Сумата вече е променена на 70 лв. Натрупаните задължения идват от тази разлика.

Болницата има общо 115 000 лв. задължения към различни доставчици, включително и към енергодружеството. Общинският съвет трябва да дава пари, просто нямаме друга възможност, каза доц. Ганчев.

В цялата болница само доц. Ганчев е със специалност по белодробни болести. Отскоро идва и друга лекарка - пенсионерка, която работи в болницата три пъти седмично по няколко часа.

Голяма част от персонала са пенсионери, което означава, че поне не остават гладни, въпреки че се закъснява със заплатите, казва доц. Ганчев.