Криза за таксиметрови шофьори във Варна

Мисия Варна

25-01-2022, 17:44

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Мнозина се ориентирали към други сфери заради поскъпналото гориво и намалелия брой клиенти

Кризата с повишаващите се цени на тока и на горивата не подмина и таксиметровия бранш.

Все по-често се случва, когато се опитаме да си извикаме такси, да не можем да се свържем с централата или да ни отговорят, че няма свободни автомобили. Причина за това според председателя на синдикат "Авто 94" Димчо Иванов е, че таксиметровите шофьори във Варна масово се отказват и се пренасочват към други сфери.

Преди месец Димчо Иванов и негови колеги са внесли в Общински съвет-Варна искане за увеличение на минималната тарифа за превоз.

"Предлагаме два варианта. Единият е минималната дневна тарифа за километър да стане 1.21 лева, а нощната да е с 20 стотинки по-скъпа. Другият вариант е дневната да се покачи на 1.31 лева за километър, а нощната да е 1.41 лева. Много е трудно положението в бранша, особено с вдигането на цените на горивата. Метанът вече надхвърли 3 лева", поясни Димчо Иванов пред Радио Варна.

"Много колеги вече се отказват, тъй като това което спечелят им стига само за да покрият разходите си", коментира Иванов. Според него Община Варна трябва да обърне внимание на този проблем. Дичмо Иванов поясни, че по закон общината е длъжна всяка година да актуализира цените на таксиметровите услуги, но подобна актуализация не е правена от 2018 година.

"В момента минималната тарифа във Варна е 88 стотинки на километър. Таксиметровите услуги в нашия град са най-евтини в сравнение с останалите големи градове в страната", каза Иванов.

Предложението за увеличаване на минималните тарифи предстои да бъде разгледано от транспортната комисия към Общински съвет-Варна. В случай на отказ, браншът е в готовност да излезе на протест.

"Цяла седмица, всеки ден ще протестираме, докато не бъдат удовлетворени исканията ни", поясни Иванов и изрази надежда, че общината ще помогне на бранша в тези трудни времена.

Не всички в таксиметровия бранш обаче подкрепят протестните намерения. Антраник Шакариян, собственик на една от големите таксиметрови централи в града каза за „Радио Варна”, че не подкрепя исканото увеличение на минималните тарифи, но не е и против, ако общинският съвет вземе решение в полза на повишението на цените на таксиметровите услуги. Според него обаче, подобно увеличение би довело до отлив на клиенти и е на мнение, че е по-удачно такава стъпка да се предприеме след тежкия зимен период.