Варненският апелативен съд остави в ареста двама дилъри на наркотици

Крими

26-01-2022, 10:37

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Варненският апелативен съд отказа да измени мерките за неотклонение и потвърди задържането на двама мъже, държали с цел разпространение значителни количества хероин и метамфетамин. Т.М. и М.Г. поискаха по-леки мерки за процесуална принуда. Отказът на първата инстанция бе потвърден и от въззивния съд.

След внесени искания от страна на Окръжна прокуратура-Варна за задържане на двамата мъже през ноември 2021 година, състав на Окръжния съд постанови „задържане под стража“ спрямо тях..

Те са задържани след комплекс от процесуално-следствени и оперативни действия, проведени от Териториалната структура на ГДБОП във Варна и техни колеги от страната, под ръководството на Окръжната прокуратура, в момент на сделка, чиито предмет била продажба на наркотични вещества.

Т.М. и М.Г. са привлечени към наказателна отговорност за извършените от тях престъпления по чл. 354а, ал. 1 от НК. Иззетото количество наркотици от първия е 100 грама хероин, а вторият е разпространил 5095 грама метамфетамин и държал с цел разпространение различни количества марихуана, хероин, кокаин и метаамфетамин.

Представителят на Апелативната прокуратура изрази опасения, че ако са на свобода, двамата мъже отново ще се изкушат да нарушат закона и изказа становище, че изводът на Окръжен съд-Варна да определи най-тежката мярка за неотклонение е правилен.

Апелативният съд заключи, че са налице всички законови предпоставки, предвиждащи задържането на обвиняемите. Освен основателното предположение за съпричастността им към престъпленията, в които са обвинени, подкрепено както с доказателства, така и със собствените им обяснения, няма други нови обстоятелства, които да обосновават преразглеждането на мярката за неотклонение.

Определенията на Апелативен съд-Варна, с които бяха отхвърлени жалбите на Т.М. и М.Г., са окончателни.