6 години затвор за мъж, нанесъл телесна повреда, която довела до смърт

Крими

26-01-2022, 14:51

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Фаталният инцидент станал след употреба на алкохол

6 години лишаване от свобода ще търпи подсъдим, обвинен, че по непредпазливост е причинил смъртта на мъж, след като умишлено му нанесъл тежка телесна повреда. Със свое решение Варненският апелативен съд потвърди присъдата на Добричкия окръжен съд спрямо Динчер А. Пред първата инстанция делото е разглеждано при съкратено съдебно следствие, като подсъдимият е признал фактите в обвинителния акт. Процедурата задължава съда да намали с 1/3 определеното наказание. 

На 09.август 2020 г. пред магазин в Добрич група мъже консумирали алкохол. Пострадалият, във видимо нетрезво състояние, наругал Динчер А., който се засегнал и му нанесъл удари. Въпреки хоспитализацията, няколко часа по-късно раненият починал от тежка коремна травма. В изследваната при аутопсията кръв показала съдържание на 3.65 промила алкохол. 

Причиняването на смърт след нанасяне на телесна повреда Наказателният кодекс наказва с между 3 и 12 години лишаване от свобода. 

Според адвокатите на Динчер, той не е искал смъртта на човека, макар да е бил силно уязвен от обидните му думи.

Апелативният съд посочва, че действията на подсъдимия недвусмислено показват прекия му умисъл да причини телесна повреда. Той не е допускал леталния изход, но е могъл и е бил длъжен да го предвиди. Въззивният съдебен състав потвърждава извода на проверяваната инстанция, че деянието се отличава с висока степен на обществена опасност. Спрямо починалия е упражнена сериозна агресия. Пострадалият не е проявил намерение да влиза във физически конфликт. Апелативният съд приема, че макар да са били груби и обидни, отправените думи не са предполагали подобно поведение. Инцидентът е станал в близост до магазин за хранителни стоки, в присъствието на други хора. Тези обстоятелства не са въздействали въздържащо на дееца. Действията му се открояват и с жестокост, предвид продължителното физическо въздействие върху безпомощно лежащия на земята мъж. Негативно съдът оценява намерението на Динчер А. да прикрие стореното, в опита му да заблуди пристигналите на местопроизшествието полицейски служители за случилото се и да склони свидетел да затаи истината. 

Настоящата инстанция намира за правилно определен размера от 6 години лишаване от свобода. При пенитенциарно третиране подсъдимият ще има възможност „да формира нова морална система, в която уважението към законите и личността да бъдат без алтернатива“, се казва в решението на Апелативния съд. Социално-възпитателната работа в изолация би трябвало да изгради поведение, съзвучно с принципите на функциониране на обществото. Санкцията би въздействала предупредително и на останалите граждани. 

Решението, с което Апелативен съд – Варна потвърди присъдата на Добричкия окръжен съд спрямо Динчер А., подлежи на обжалване и протест пред ВКС.