Руснаци продължават да търсят имоти във Варна и курортите

Мисия Варна

28-01-2022, 09:40

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Германски и италиански пенсионери предпочитали да живеят у нас под наем

Варна и близките курортни комплекси винаги са били притегателна дестинация за чуждестранните инвеститори в недвижими имоти. Освен традиционните за имотния пазар британци и руснаци, интерес към морската столица проявяват и купувачи от по-далечни страни.

"Наскоро имах клиент от САЩ, който заедно със своето семейство искаха да инвестират в три апартамента в близост до морската ивица, в района на широк център и квартал "Чайка", каза за Радио Варна Калоян Балинов, собственик на агенция за недвижими имоти.

Според експерта, руснаците продължават да търсят имоти във Варна и курортите. Най-търсени от руските граждани са жилища в района на КК "Св. Св. Константин и Елена", поясни още Балинов.

"Има и руснаци, които продават своите имоти в курортни комплекси, защото не са се развили според техните очаквания. А те са мислели, че тези курорти ще стигнат нивата на Испания и Италия като качество. Руснаците продават своите имоти и заради ограничения достъп до тях заради ограничените пътувания покрай пандемията, както и заради някои политически решения. Най-често те продават имотите си на загуба", каза Калоян Балинов.

Той коментира и твърденията, че граждани от Германия масово купуват имоти в България за да избягат от строгите мерки в своята родина.

"Аз съм живял 2 години в Германия. Моите наблюдения са, че германците са нация на наемите. Те не обичат да купуват, а предпочитат да са в движение. Не очаквам да има инвазия от покупки, а по-скоро от наеми. Имам клиенти, които отдават цели сгради само на германци. Те най-често са студенти или пенсионери. Има тенденция и италиански пенсионери да търсят имоти под наем във Варна. В техните държави стандартът на живот се вдига, а у нас им е по-изгодно. Харчат си пенсиите в България, което е добре за икономиката ни", коментира Калоян Балинов.

По повод мненията на експерти, че заради високите цени на пазара на имоти, балонът може да се "спука", Калоян Балинов заяви, че цените се покачват заради инфлацията, а не поради повишеното търсене.

"Балонът би се спукал не заради цените, а заради някои инвеститори и строители, които не са си направили добре сметката. Лошият мениджмънт по-често докарва фалитите, а не липсата на клиенти", коментира Балинов.

Според него, цените на имотите в момента са достигнали рекордните нива от 2008 година.

"В Кайсиева градина вече се продават жилища на цена от 700-800 евро на квадратен метър. В Гръцката махала цените са скочили двойно и достигат до 2500 евро на квадрат", разкри брокера.

Все повече купувачи се ориентират към кварталите заради добрата уреденост и инфраструктура.