Кралев: Никой не е безгрешен, но мисля, че в спортната сфера се справихме добре, сега новите да надграждат

Мисия Варна

29-01-2022, 16:21

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

По време на нашите два мандата осъществихме справедливо разпределение на средствата, отбеляза бившият спортен министър

Новият министър на спорта Радостин Василев този месец заяви, че огромните проблеми в спорта са недофинансирането и рухналата инфраструктура. Коментар по темата направи предшественикът му от предходния редовен кабинет, Красен Кралев-депутат от ГЕРБ, бивш министър на младежта и спорта пред Радио Варна:

- Какво мислите за работата на новия спортен министър Радостин Василев, той направи доста промени?

Съвсем нормално е началните стъпки на новия министър да бъдат по-различни от очакваното, бил е дълго време адвокат, който се е занимавал със спортни казуси, предполагам, че е запознат с материята като цяло. По време на нашите два мандата осъществихме, смятам, изключително справедливо разпределение на средствата. Най - финансирани бяха тези федерации, които имаха успехи на олимпийски игри и световни първенства, в това число художествена  гимнастика, бокс, волейбол, лека атлетика, вдигане на тежести, борба. Разбира се, че има и недоволни, тъй като по наше време орязахме средствата за голяма част от федерациите, които не смятахме, че осъществяват активна дейност. В САЩ държавно финансиране получават 23 федерации, а у нас бяха 67. През цялото време имаше пълна  прозрачност на действията ни. Сега, ако новото ръководство на министерството, може да надгради направеното от нас, да го направи, но мисля, че се справихме добре.

-Атакува се проектът за изграждане и модернизация на спортните салони към училищата?

Причината е, че в служебното правителство беше назначен за спортен министър един изключително некомпетентен човек, личност с много спорни качества, който не разбираше нито икономическите, нито правните казуси и така се създаде бъркотия. За физкултурните салони имаше отделено важно място в нашата управленска програма. В началото на 2020-а година с  ПМС бяха отпуснати средства за изграждането на 25 физкултурни салона, определени от МОН. Сред тях беше и този на варненското училище „Найден Геров”. Салонът в него, както и в училището в село Тополово, Асеновградско, вече са готови. Процедурата се забави, тъй като нямаше интерес от фирмите заради ниските цени, обяви се повторна процедура и средствата бяха преведени авансово на спечелилите фирми, разбира се, срещу банкови гаранции. Андрей Кузманов трябваше да пусне поръчката за строителен надзор, това умишлено не беше направено и още няма договор. Това умишлено не беше направено от Кузманов. Но сега текът проверки и от Сметната палата.

- Значи не се притеснявате от проверки.

Не, нямам притеснения. Всяко едно министерство се проверява. В годините и ние сме били проверявани много пъти. Правени са и проверки на федерации, при това някои са били проверявани по няколко пъти. Извършвани са били проверки и на федерациите, които са получили домакинства за провеждането на различни международни състезания. Установени бяха злоупотреби във федерацията на Шахмат. Те бяха за близо 2 милиона лева. Направихме много сериозна крачка по време на нашите два мандата по отношение на контрола. При финансирани 45-46 федерации сме направили и 773 проверки по сигнали и писма. 3 137 проверки по различни работни програми и проекти.

- Какъв е правилният подход според в вас, защото в годините много се говореше за стимулиране на масовия спорт. Тук във Варана се направиха фитнеси на открито. За детските сшколи или да се отглеждат малко, но елитни спортисти, които да печелят медали.

Това е много важен въпрос. Средствата за спорт, смея да твърдя, че ние ги увеличихме с нови бюджети, но те пак са недостатъчни, защото дълги години никой не беше инвестирал в спорта. Един пирон не е бил забит от предишните правителства преди нас. По време на управлението на кабинетите на Бойко Борисов бяха инвестирани в спортна инфраструктура над 500 млн. лева. Аз виждам, че новите управляващи имат амбициозна програма да продължат започнатото от нас. Спорта не е на нито една политическа сила. Ние успяхме да увеличим средствата, които се дават на спортните клубове, именно там тренират спортистите. Там е и мястото на масовия спорт. Общините също трябва да финансират спорта, както и масовия спорт. В момента страната ми освен в тежка здравна криза е и тежка икономическа криза, а от икономиката зависят средствата за спорта. Трябва да се внимава да не се стигне до срив във финансирането на спорта. Виждате цените и на тока и на всичко.

- В страни от политиката. Разбирам, че сега ще откриете изложба. Това занимание отдавна ли е.

Разбира се, че като работиш като министър нямаш много време за себе си. Това е една много голяма моя страст, която получи като получи подкрепа от Вики, успях да превъплътя и реализирам в изложба, когато навърших 50 години. Това ми беше първата изложба. Прие се много добре. Не съм ходил на курсове, като ученик рисувах. През 2017 година се върнах отново към четката. Сега подготвям изложба, която ще представя в галерията на Вежди Рашидов. Във Варана също имам запазена дата за изложба в галерия „Графит“, която е насрочена за 15 август, за деня на Варна също. Повечето от картините ми се тематични  и смятам, че ще се харесат на варненци. Средствата от изложбата във Варна смятам да бъдат предоставени с благотворителна цел. За художници, които не могат да си набавят материали. Как ще бъдат изразходвани ще реши Съюза на художниците във Варна. Така сме се разбрали.