Шефът на стоковите борси и тържища: Ще трябва да свикваме с по-скъпите зеленчуци

Общество

30-01-2022, 09:36

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

В рамките на година средният процент на увеличение на основната потребителска кошница е 17,1 пункта

"Ще трябва да свикваме с високите цени на зеленчуците, Към момента българските краставици се движат в диапазона на 4.80 - 5.20 лв. на едро, като цената ще скача още заради по-скъпите газ и ток, както и изискванията за по-високи осигуровки на земеделските производители". Това заяви в студиото на „Събуди се” по Нова тв председателят на Държавната комисията по стокови борси и тържища Владимир Иванов.

"В рамките на година средният процент на увеличение на основната потребителска кошница е 17,1 пункта. Наблюдаваме един постоянно устойчив процес на повишаване на цените, който в никакъв случай не е шоков и рязък. Шоково поскъпване е, ако в рамките на седмица  - цените се вдигнат със 7, 8, 10 процента”, посочи той.  

По думите му факторът, който задържа резкия скок на цените е ниското платежоспособно търсене и мощната конкурентна среда, която е задържащ фактор. „ Ще се появят продукти с много ниско качество, за да задоволят нуждите на хората с ограничени средства. Всичко идва от неравновесието на пазара на енергийните ресурси. Тази тенденция се следва и от пазара на храни”, подчерта той.

"През лятото, с излизането на по-масовата полска продукция, ще наблюдаваме едно задържане на цените на плодовете и зеленчуците. Надеждата е да видим стабилизация на пазара на енергийни ресурси, тоест системите да се оптимизират и да станат предвидими и добре да се планира, Тогава може да видим и дефлационни процеси – при положение разбира се, че климатът е благосклонен и има добри реколти”, категоричен е Иванов.