Красен Кралев: Българите страдат заради скока на цените, а управляващите се правят, че няма проблем

Мисия Варна

31-01-2022, 14:59

Снимка:

Снимка: ГЕРБ-Варна / Пресцентър

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Политиката на управляващата коалиция е тотален провал, заявиха депутати от ГЕРБ/СДС във Варна

Свидетели сме на тотален провал на икономическата политика на управляващата петорна коалиция. Шокиращи цени на тока, растяща инфлация, бизнесът пред фалит, българите обедняват с всеки изминат ден. Това заявиха на пресконференция варненските народните представители от ПГ ГЕРБ/СДС Славена Точева, Красен Кралев и Бранимир Балачев.

ПГ на ГЕРБ/СДС внася искане за извънредно заседание на енергийната комисия и проект за решение в НС   държавата да компенсира 100 % увеличението на сметките за ток на всички обществени организации, които не могат да увеличат цените и изпълняват обществена услуга. Това важи за общини, ВиК –дружества, училища, детски градини, социални домове, болници, транспортен сектор, молитвени домове, каза народният представител Красен Кралев.

Първи кметовете на варненските общини алармираха за космическите сметки за ток, заради което народният представител Славена Точева отправи питане в НС до енергийния министър, но и досега  няма и не са предвидени компенсации. По актуални данни сметките за ток на всички общини в областта за двойно и тройно по-големи за последните два месеца в сравнение със същия период на предходната година. За малката община Вълчи дол например разликата в сметките е близо 40 000 лв. За община Аврен сметката за декември и частично за януари е 108 000 лв. Уличните лампи в общинските центрове и в селата няма да светят след полунощ до сутринта, а някъде –тотално ги спират. Училищата се задъхват с делегираните бюджети, учители и родители се притесняват дали след междусрочната ваканция няма да последва и дървена. Трябва ли  парите за нови площадки, за текущи ремонти на улици, места за отдих и други удобства за местните хора, които се правиха и бяха тенденция в развитието на малките населени места до 2021 г., да отидат за погасяне на огромните и непредвидими разходи. С нарастване на битовата престъпност ще има ли засилено полицейско присъствие, както беше по време на изборите, попита риторично Славена Точева.

Детските ясли във Варна са със сметки по-високи със 122 %  за ел.енергия и със 113% за топлоенергия. Общинското предприятие „Градски транспорт“ , което е с предимно социална функция, е с тройно по-високи разходи и със  загуби от 1 526 000 лева от високите цени на ток, нафта и метан, посочи Бранимир Балачев. Той припомни, че още миналото лято ПГ на ГЕРБ/СДС е настоявала да се предвидят компенсации за тока  в актуализацията на бюджета  и ако беше направено по-рано, бизнесът нямаше да вдигне така драстично цените.  „Служебното правителство не прие предложението на инат, но беше изпратено с бурни аплодисменти за работа, която трябваше, но не свърши. За първи път от 30 години държавата ще е без бюджет до 31 март“, каза Балачев.

Един от символите на Варна – Дворецът на културата и спорта е с прогнозни сметки за ток при за 2022 г. в размер на половин милион лева при бюджет от 2 млн. лева, което ще вдигне цените на билетите с минимум 25-30 %, каза  народният представител и бивш спортен министър Красен Кралев. Той даде пример и със СК „Черно море“, където сметките за ток за декември 2021 г. са 124 00 лв. при 5000 лв.преди година. Спортните клубове ще трябва да плащат по-високи наемни цени. „Българинът се вълнува от скока на цените, а управляващите не говорят за този проблем. Те са тотално скъсали връзката с народа, който огладнява, бизнесът фалира, а управляващите продължават да не правят нищо“, коментира Кралев. Общинските болници са с най-малко финансиране, не могат да увеличават цени, не получават държавна помощ, не могат да спрат да лекуват, изправени са пред фалит, предупреди народният представител.