Български евродепутати питат ЕК за експертната помощ относно реформите на специализираните съд и прокуратура у нас

Новините

04-02-2022, 15:24

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Срокът за писмен отговор на подадените до ЕК въпроси от първостепенно значение е в рамките на три седмици

Български евродепутати отправиха въпрос към Европейската комисия дали правителството на страната ни е дало ход на искането на Прокуратурата на Република България за независима експертна помощ относно реформирането на специализираните съд и прокуратура. „Главна дирекция „Подкрепа на структурните реформи” към ЕК има ли готовност да осъществи такъв анализ и да даде препоръки за бъдещото реформиране?”, се посочва още в официалното запитване, подписано от членовете на Европейския парламент от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов, Александър Йорданов и Емил Радев и колегите им от българската делегация в групата „Европейски консерватори и реформисти” Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков.

„Правителството в Република България твърдо заявява своите намерения за закриване на специализираната прокуратура и специализираните наказателни съдилища”, отчитат в мотивите си евродепутатите. Те припомнят, че тези структури са подкрепени и позитивно оценени от ЕК и закриването им би било отстъпление в борбата с организираната престъпност. Отбелязва се още, че Прокуратурата на Република България е подала искането си за независима експертна помощ за извършване на анализ на дейността на специализираните съд и прокуратура през януари тази година. Това е станало чрез Дирекция „Икономическа и финансова политика” към Министерството на финансите, което е национален координиращ орган по подаване на заявления за подкрепа в рамките на Инструмента за получаване на техническа помощ към ГД „Подкрепа на структурните реформи“.

„Какво влияние би оказало закриването на специализираните органи в контекста на борбата с организираната престъпност и механизма за върховенството на закона?”, питат още българските евродепутати, като обръщат внимание, че на специализираните съд и прокуратура са поверени дела с висок обществен интерес.

ГД „Подкрепа на структурните реформи“ координира и осигурява съобразена с конкретните нужди техническа подкрепа на държавите-членки в сътрудничество със съответните служби на Комисията. Целта е да се помага на страните от ЕС да изградят по-ефективни институции, по-силни правила за управление и ефикасни публични администрации.

Срокът за писмен отговор на подадените до ЕК въпроси от първостепенно значение е в рамките на три седмици.