Срещи с бранша във Варна и Бургас организира председателят на комисията по туризъм в НС

Туризъм

05-02-2022, 19:08

Снимка:

Снимка: Facebook

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Илин Димитров прогнозира добър летен сезон и подчерта, че най-важният проблем е запазването на кадрите

Срещи с туристическия бранш във Варна и Бургас организира в понеделник председателят на ресорната комисия в парламента Илин Димитров. По време на дискусиите ще бъдат представени подетите законодателните инициативи, както и текущите проблеми и възможните решения.  От Българската банка за развитие ще представят възможности на туристическия бизнес, първо да се стабилизира и издържи, впоследствие и да се развие.

„Бизнесът и производителите, през този месец ще почувстват осезаемо по-ниски сметки за ток, а ще бъдат и компенсирани за двата минали месеца”, отбеляза в интервю за Радио Варна Илин Димитров. Прогнозата на варненския депутат от „Продължаваме промяната” за летния туризъм е благоприятна, с изключение на проблема с персонала.

"Беше важно да удължим периода на мерките", подчерта Илин Димитров и уточни, че това вече се е случило в края на миналата година: "Деветте процента ДДС се задържаха, което е глътка въздух, мярката 60/40 също. Сега най-спешното е тези 35 евро, които трябва да бъдат доплатени на туроператорите (бел. ред.). По тази мярка туроператорите получаваха по 35 евро за всяка заета седалка в чартърен полет до България за периода от 1 юни 2021г. до 31 декември 2021 година.)".

Компенсации ще има, докато има Ковид, категоричен е председателят на парламентарната комисия по туризъм.

Проблем ще бъде и ценообразуването през лятото, каза още Димитров. Според него, в целия микс има много неизвестни, като колко ще са заплатите, постоянната промяна на цените на продуктите и суровините, електричеството и газа. „Темата с ликвидните средства е много сериозна и в понеделник във Варна представители на Българската банка за развитие ще представят възможности за финансиране в бранша” – допълни депутатът.