Условна присъда за 52-годишен, държал тютюн без бандерол за близо 50 000 лева

Крими

10-02-2022, 17:09

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Сумата за избегнатия и неплатен дължим акциз възлиза на повече от 25 000 лева

52-годишен бе осъден за държане на акцизна стока без бандерол, съобщават от Варненския районен съд. По делото е установено, че на 29 октомври 2020 г., във Варна и в село от областта, подсъдимият е държал акцизни стоки без изискуемия по закон бандерол. Деянието е осъществено при условията на продължавано престъпление. 52-годишният мъж е държал на двете места близо 170 кг. тютюн за пушене, предназначен за лула и цигари. Експертизата сочи, че общата стойност на открития тютюн възлиза на над 42 000 лева, като само размера на сумата за избегнатия и неплатен дължим акциз възлиза на повече от 25 000 лева. Случаят е немаловажен, а деянието е наказуемо по чл.234 ал.1 от Наказателния кодекс.

52-годишният мъж е неосъждан. Районен съд - Варна одобри параметрите на внесеното за разглеждане споразумение между страните с признание на вината.

Подсъдимият получи наказание от 6 месеца лишаване от свобода, отложено с 3 години изпитателен срок. Той се задължава да плати и направените по делото разноски. Веществените доказателства по делото – пакетите с нарязан тютюн, машини за рязането му и др. се отнемат в полза на държавата и предават за унищожаване по съответния в закона ред.
Съдебният акт е окончателен и влиза в сила веднага.