Високоскоростен интернет е осигурен на 120 обществени места в област Варна

Мисия Варна

10-02-2022, 18:43

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

С евросредства са покрити разходите за ново оборудване или надграждане на вече съществуващото

На общо 120 обществени места във всички общини от Област Варна е прекарана безжична връзка с високоскоростен WiFi след трите отворени покани за кандидатстване по европейската инициатива WIFI4EU, съобщават от Областния информационен център-Варна. Местните администрации са посочили избраните точки на своите официални сайтове. Варненските общини Аврен, Аксаково, Белослав, Бяла, Варна, Ветрино, Вълчи дол, Девня, Долни чифлик, Дългопол, Провадия и Суворово спечелиха ваучери на обща стойност 180 000 евро – по 15 000 евро за всяка община, които покриват разходите за ново оборудване или надграждане на вече съществуващото с по-съвременно и инсталиране на Wi-Fi на възлови точки. Безплатната и висококачествена Wi-Fi връзка трябва да бъде поддържана поне 3 години.

За трите години на съществуване на инициативата в повече от 7 500 общини и административни единици в ЕС е осигурен свободен достъп до интернет на обществени места. Заради предизвикателствата и ограниченията, наложени от пандемията от COVID 19, безплатният WI-Fi в публични зони е ключов за улесняване на комуникацията в личен и професионален план. Предвид това и с оглед приоритета на ЕК за цифрова трансформация до 2030 г., бъдещото развитие на инициативата е в основата на въпрос, постъпил към Европейската комисия от докладчик на Европейския парламент. Питането е свързано с успешното й прилагане и с потенциала тя да бъде доразвита и надградена. Поставя се въпросът дали комисията обмисля втора фаза на WIFI4EU, както и би ли могла тя да се съчетае с разработването на европейска цифрова идентичност.

Европейската инициатива WIFI4EU е първата по рода си за безплатен безжичен достъп до интернет, насочена директно към общините, допълват от ОИЦ-Варна. Тя насърчава свободното влизане в мрежата в обществени пространства, включително паркове, площади, обществени сгради, библиотеки, здравни центрове и музеи. Целта е не само свързаност на отделните хора, но и културен и исторически обмен на информация. Бюджетът на инициативата WiFi4EU за трите години на нейното съществуване - между 2018 и 2020 г., бе 120 милиона евро.