6 години затвор за крадец рецидивист от Варна

Крими

16-02-2022, 10:41

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Извършил грабеж като използвал сила и заплахи

По внесен в съда от Окръжна прокуратура - Варна обвинителен акт, беше постановена присъда „лишаване от свобода“ за срок от 6 години при първоначален строг режим на изтърпяване спрямо 35-годишен варненец, извършил грабеж на чужди движими вещи и пари с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила и заплашване, при условията на опасен рецидив. Б.М. бил привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 199, ал. 1, т. 4 във връзка с чл. 198, ал. 1, пр. 1 и 2 от НК.

В ранните часове на 11 срещу 12 октомври 2018 година, подсъдимият срещнал непознат мъж на бензиностанция близо до Автогара – Варна. Той го заговорил, първоначално поискал цигара, а след това помолил за 10 лева, с които обяснил, че ще си купи наркотици. Набелязаният за жертва непознат не отказал и дори не искал да му бъдат върнати парите, като обяснил, че чака автобус и скоро ще отпътува. Разбирайки, че пострадалият разполага с пари, Б.М. го подканил да отидат до дома му, обяснявайки че се намира близо, за да прекарат там оставащото до идването на автобуса време. Без да съзнава евентуалните последици от това, мъжът се съгласил.

Двамата мъже влезли в стаята, ползвана от домакина. Там те започнали да пушат цигари, а подсъдимият употребил и купения на път наркотик. Малко след това той започнал да се държи грубо. Поискал пострадалия да му даде всичките си ценни вещи, което той отказал. Последвали няколко удара, които Б.М. нанесъл на своя „гост“, както и заплахи към него. След като пребъркал джобовете му и не намерил ценни вещи, подсъдимият взел портфейл, в който имало 200 лева, взел и два телефона и други лични вещи на потърпевшия, намиращи се в раницата му. От китката на ръката му, Б.М. свалил часовник, а от врата му ланец от благороден метал. След това изгонил пострадалия.

35-годишният мъж е известен на органите на реда, има множество криминални прояви и е осъждан многократно за различни престъпления. 

Решението на Окръжен съд - Варна подлежи на протест и обжалване пред Варненския апелативен съд.