На протест заради лоша инфраструктура излязоха жители на кк Чайка

Мисия Варна

19-02-2022, 17:00

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В комплекса няма сметосъбиране, пощенски услуги, улични табели, оплакват се варненците

Над сто души се включиха преди обед в мирен граждански протест срещу състоянието на инфраструктурата в курортен комплекс Чайка, която застрашава здравето и живота и прави бизнеса невъзможен, съобщава Радио Варна.

В комплекса няма сметосъбиране, пощенски услуги, улични табели. Същевременно в района данъците не се различават от данъците в централните градски части.

Протестиращите жители на курортен комплекс "Чайка“ заявиха още, че имат готовност за повече протести и в бъдеще, включително блокиране на пътя Варна-Златни пясъци.

Изсичат се масово дърветата в района, изникват огромни сгради, а за общата инфраструктура никой нищо не прави, сигнализират местните: нито общината, нито държавата, въпреки множеството обещания през последните над 20 години.

За проблема със свлачището Трифон Зарезан също стана дума по време на днешния протест, както и за липсата на контейнери за разделно сметосъбиране, за възмущенията и впечатленията на туристите.

Преди повече от две години по Оперативна програма (ОП) “Опазване на околната среда 2014-2020"стартира работата по проект № BG16M1OP002-1.005-0006. Проектът е за подготовка и изпълнение на проект с развитие на инфраструктурата за отпадни води и агломерации кк Златни пясъци, община Варна.

Обектът е “Инженеринг - Частично изграждане, реконструкция и рехабилитация на канализационна мрежа в СО “Ален мак", гр. Варна". Общата стойност на проекта е 37 150 155 лв с ДДС. Финансирането е от Кохезионния фонд на ЕС и от държавния бюджет.

Ремонтните дейности обхващат ул. "Боян Бъчваров“ и ул. "Янко Славчев“ (находящи се в района на к.к. Чайка), състоящ се от полагане на ВиК инфраструктура по дължината на двете улици.

Днес, повече от две години след началото на тези дейности, състоянието и на двете улици е катастрофално. Пътят е в многократно по-лошо състояние от преди началото на ремонтните дейности, новоасфалтираните участъци са повече гигантски кръпки, отколкото възстановена пътни настилки. На места има коварни пропадания, образували са се огромни и много опасни дупки, които не просто пречат за нормалното преминаване с автомобил, но създават сериозни предпоставки за инциденти. Труднодостъпни и сравними с трасета за офроуд са и улиците “Боян Бъчваров" и “Петър Попов" в района. Няма подход дори към плажната ивица, безопасен за шофиране и придвижване.

Уличната мрежа в района допълнително е тежко компрометирана и от чести ремонти на ремонтите, които се налагат от водопроводни и други инфраструктурни аварии.

Градският транспорт е силно затруднен да обслужва пълноценно спирките в района, тъй като маневрирането на автобусите е огромно изпитание без да настъпят вреди и щети по тях.