Кметът на Тополи против проекта за съхранение на отпадъци от хуманно здравеопазване

Мисия Варна

22-02-2022, 09:12

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора


Инвестиционно предложение за „Обособяване на площадка за събиране и съхраняване на отпадъци от хуманно здравеопазване“ край Тополи провокира недоволството на живеещите в селото. В момента те подготвят възражение с подписка срещу бъдещата инвестиция на „Екосейф“ ООД. Те ще бъдат внесени съвсем скоро в РИОСВ-Варна, организираме и протест. Това коментира за Радио Варна кметът на Тополи Благовест Георгиев. В момента тече 14-дневният срок за подаване на възражения в община Варна и/или в РИОСВ-Варна.

"През годините в Тополи толкова много боклук се се стоварил и замърсявали производства има какви ли не, че няма как като жители тук да допуснем поредното подобно нещо, колкото да ни убеждават, че няма да нанесе някакви щети", допълни кметът. При нас е единствения действащ екарисаж, имаме крематориум, пречиствателната станция на Варна, голяма част от шламоотвала на ТЕЦ-ца (около 500 дка) са в нашето землище, имаме и много незаконни строителни сметища, подчерта Георгиев.

Известието за постъпилото инвестиционно предложение беше публикувано в сайта на Община Варна на 18.02.2022 г. В него е посечено, че "на основание чл. 95, ал. 1 от Закона за опазване на околната среда, във връзка с чл. 4, ал. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка на въздействие върху околната среда, Община Варна обявява следното инвестиционно предложение (ИП): „Обособяване на площадка за събиране и съхраняване на отпадъци от хуманно здравеопазване“ в поземлен имот с идентификатор 72709.502.67.5 по КККР на с. Тополи, м-ст „Клисе баир“, община Варна, област Варна, възложител „Екосейф“ ООД, съгласно договор за наем."