Осъдиха 32-годишен на 17 години затвор за убийство

Крими

24-02-2022, 19:17

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Между жертвата и извършителя съществувала стара вражда

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Търговище 32-годишният И.В. беше осъден на 17 години „лишаване от свобода“ при строг режим за предумишлено убийство на негов познат, извършено през 2020 година. Той е предаден на съд като обвиняем за престъпление по чл. 116, ал. 1., т. 9 във връзка с чл. 115 от НК.

Между двамата мъже, които живеели в един квартал в Търговище и се познавали, съществувала вражда. След един от конфликтите им, прераснал в размяна на удари в заведение близо до домовете им, отношенията им съвсем се изострили. И.В. упреквал 62-годишния си съсед, че при скарването им го ударил по главата, и се заканвал публично, че ще го убие.

На 22 август 2020 година, след като и двамата взели участие в сватбено тържество в квартала, подсъдимият напуснал по-рано празника и се скрил зад къща по пътя на своя опонент към дома му. В лявата си ръка държал нож, а в дясната ръка - мотика. Той пресрещнал по-възрастния мъж и двамата започнали да се карат, като И.В. крещял силно, че ще го убие. Внезапно той го ударил с дръжката на мотиката първоначално в дясната ръка, а след това му нанесъл силен удар в главата. В резултат на удара потърпевшият паднал на земята.

С помощта на свидетели пострадалият бил откаран до Спешна помощ, но въпреки проведеното му лечение, той починал няколко дни по-късно. От заключенията на първоначалната и допълнителна съдебно-медицински експертизи се установило, че причината за смъртта на 62-годишния мъж била черепно-мозъчна травма.

Решението на Окръжен съд - Търговище подлежи на протест и обжалване пред Варненския апелативен съд.