Може да загубим от 500 000 до 1 милион туристи това лято

Туризъм

08-03-2022, 19:38

Снимка:

Снимка: Facebook

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Министерството на туризма ще пренасочи средствата, предвидени за реклама на пазар Украйна и пазар Русия, към съседните ни страни – Северна Македония, Румъния, Сърбия

Комисията по туризъм проведе редовното си седмично заседание, на което народните представители изслушаха министъра на туризма Христо Проданов. Във фокуса бяха кризисните мерки, които могат да подпомогнат сектора в контекста на бежанската вълна и трите трудни години – заради пандемията и войната в Украйна.

Всички изразиха съгласие, че войната е променила плановете ни, а по данни, цитирани от министър Проданов около 350-400 хиляди организирани туристи от Русия няма да дойдат у нас.

„Надявам се разумът да надделее и да се намери изход от кризата час по-скоро“, заяви министърът на туризма.

По време на заседанието председателят на парламентарната комисия по туризъм Илин Димитров, отбеляза, че събитията са много сложни и непредвидими, но въпреки това сме свидетели на изключителни прояви на храброст и солидарност. Украинските граждани ще получават статут по ускорена процедура, до един месец, за да могат да останат и да работят в България, подчерта Димитров.

По време на блиц контрола, във връзка с помощта от 40 лв. на бежанец за ден престой, беше подчертано, че: една от важните роли на държавата е да подпомага туристическия сектор, а друга – да следи за икономичното и прозрачно харчене на средствата на българските и европейските данъкоплатци. С отпускането на сумата от 40 лв. целта е държавата пестеливо да помогне на най-беззащитните хора, които бягат от войната и не могат да се справят сами, като покрие разходите за храна и подслон, а не някой да печели, тъй като това е морален въпрос. За да се избегнат злоупотреби с помощта, необходимо е бежанците да бъдат регистрирани у нас. Същевременно, държавата ще си възстанови средствата по линия на хуманитарната помощ.

Беше изтъкнато, че каквато и национална реклама да се направи в момента, никой не би предпочел да почива в район с нестабилна обстановка и в милитаризирана зона. Затова за предстоящия летен сезон Министерството на туризма ще насочи усилията си към съседните ни държави, на които нестабилната обстановка може да им повлияе да се насочат към България. Министерството на туризма ще пренасочи средствата, предвидени за реклама на пазар Украйна и пазар Русия, към съседните ни страни – Северна Македония, Румъния, Сърбия.

Беше коментирана възможността масовият доскоро турист да бъде заменен от по-платежоспособни и тъй като България има необходимия потенциал и за двете категории, е добре да развива всяка възможност.

Народните представители коментираха с министъра и други перспективи: как да се потърсят промени в структурата на пазарите; да се вземат специални мерки, чрез които, например, да се привлекат туристи от Германия и други държави, за сметка на тези, които попаднаха във войната; министерството на туризма да се включи активно в изложения на скандинавските пазари.

По време на заседанието беше коментирано и какво се случва с ваканционните имоти на руски граждани, съобщава в профила си в социалните мрежи председателят на парламентарната комисия по туризъм Илин Димитров.