Условна присъда за мотоциклетист, причинил смъртта на пешеходец

Крими

09-03-2022, 15:45

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Осъденият е лишен от право да управлява моторни превозни средства за 4 години

Варненският окръжен съд призна за виновен 40-годишния Константин Й., за това, че на 12.10.2020 г. във Варна, при управление на мотоциклет, нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на пешеходец. 

На посочената дата Константин Й. се движел по бул. „Хр. Смирненски“. На кръстовището с бул. „Сливница“, направил ляв завой и продължил по булеварда. В същото време, в близост до спирка „Тих труд“, на разделителната линия между двете платна на бул. „Сливница“ стоял мъж. На мястото нямало обозначена пешеходна пътека и преминаването било забранено. Заради честите пътни произшествия, като временно решение, там били поставени ограничители - делинеатори, (които не са физически разделители). След като пропуснал един автомобил, мъжът решил да пресече и в този момент бил блъснат от мотоциклетиста. В резултат на нанесените травми от удара, пострадалият пешеходец по-късно починал в болница. 

Изготвените комплексни съдебно-автотехническа и видео-техническа експертизи са установили, че преди сблъсъка не е имало спирачен път. Нямало е и зрителни прегради, които да ограничават видимостта между подсъдимия и пешеходеца. Мотоциклетистът се е движил с 57,89 км/час при позволени 50 км/час. Константин Й. е разполагал с достатъчно разстояние, за да види пресичащия мъж и ударът да бъде избегнат. Изисканата от съда информация от Община Варна сочи, че въпреки ремонта на намиращия се в близост подлез, той не бил затварян за пешеходци. 

Константин Й. е с чисто съдебно минало и висше образование. 

Съдебният състав намери, че подсъдимият е виновен за това, че не е реагирал на характера и интензитета на движение, за да бъде в състояние да намали скоростта или да спре при възникналата опасност. Наказанието, което му беше наложено е „лишаване от свобода“ за срок от 2 години, изпълнението на което се отлага с определяне на четири години изпитателен срок, считано от влизане на присъдата в сила. Съдът го лиши от право да управлява моторни превозни средства за срок от четири години.

Константин Й. беше оправдан по обвинението, да е бил невнимателен и непредпазлив към човек със специални потребности, като съдът прецени, че законът не е бил приложен правилно, тъй като пострадалият не е попадал в тази група.  

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15- дневен срок.