Младежи от НУИ Добри Христов представят изложбата си “Колажи”

Варна Лайф

10-03-2022, 14:00

Снимка:

Габриела Иванова - Импресия

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Тя ще бъде експонирана в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна от 10 до 29 март

Първите свободни стъпки на най-новото поколение варненски творци в областта на визуалните изкуства ще бъдат показани пред публика в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, от 10 до 29 март. Изложбата е под надслов “Колажи” и включва създадени през последната година произведения на дванадесетокласници от Националното училище по изкуствата “Добри Христов” - Варна. Вдъхновител на проекта е уважаваният художник Красен Бербенков, който от 2019 г. насърчава младите таланти към съвременно артистично изразяване. Експозицията е част от фестивала на изкуствата на елитното варненско училище под надслов “77 години от началото”. Тя е и увертюра към голямата годишна изложба през май.

Изложбата “Колажи” ще бъде открита на 10 март от 18:00 часа. Входът е без зелен сертификат, с маски.

В експозицията са включени работи на преподавателя Красен Бербенков и на завършващите ученици Алекса Бочкова, Александра Владева, Бояна Лютсканова, Габриела Иванова, Далия Петрушкова, Симона Станева, Симона Ковачева, Християна Гинчева. Те са от класовете по живопис, графика, рекламна графика и скулптура. Плакатът на проекта също е работа на ученик - Далия Петрушкова.

“Идеята за колажи се роди преди три години, когато започнахме с изложба само на специалността “Живопис”. През тези години ние преминахме през много превратности, бяхме и затворени заради пандемията, събирахме се и се разпилявахме, но успяхме, макар и в крачка, да сглобим проекта си.
Замисълът е учител и дипломанти да се изявят заедно в свободен формат - да покажат свободно създадени работи, които нямат нищо общо с етюда и рисуването от натура. Тогава участваха живописци само, а сега се включиха млади артисти от различните специалности - живопис, графика, рекламна графика и скулптура. Обединиха се от идеята и успяхме да направим един екип, който подготви изложбата. Благодарение на партньорството на Градската художествена галерия - Варна, проектът ще може да бъде видян и оценен от подготвената и взискателна варненска публика.
Колекцията “Колежи” предшества годишната изложба на училището и зрелостните изпити на нашите ученици, за тях той се явява нещо като генерална репетиция на завършването.
Защо ги насърчих да правят колажи? - Защото колажът не е само сбор от произволно залепени хартии и различни други материали, той е търсене на диалог между материалите, в него има някаква поезия, той е тайнство.
Материалите, с които колажирахме, са от най-различен произход и с различно предназначение - текстил, хартия, лепило, пластмаси, метал и др. В работите се откриват парчета от вестници, стари дантели, телефони, дискове, целофан, снимки, стъкло, конци... Авторите съзнателно търсеха смяната на предназначението им, тяхното връщане на сцената, но в друга роля. Превърнати в част от един артистичен акт, те влизат в по-тайнствена връзка помежду си и добиват определено поетично нюансиране.
Темите, по които работят участниците в проекта, са различни, но обединени от техниката на колажа. Зрителите ще открият в тях ясно забележим отпечатък на сложното време, в което живеем, но и не би могло да е иначе, времето ни владее по някакъв начин. Това е изложба, която излиза извън формата на училищната подготовка, но точно затова е интересна за нас като предизвикателство. Ще бъда щастлив, ако стане традиция всяка година да показваме творби на дипломиращи се наши възпитаници в едни по-свободни формати и техники. Така ще ги подготвим да бъдат по-смели в готовността си да се изявяват като артисти в съвременните прояви на визуалните изкуства.
За мен като преподавател работата по проекта беше много удовлетворяваща, чувствах се чудесно в тази млада компания, с творческата атмосфера, която надви отчуждението от пандемията. Странно беше времето, в което ги създавахме нашите колажи, училището беше празно, само ние бяхме там, някои от нас дори бяха изолирани и затворени вкъщи, но успяхме да бъдем екип. Вярвам, че работите на нашите ученици са убедително доказателство за творческата енергия, с която е зареден този проект”, разказва Красен Бербенков.