По-тежки наказания по делото „Гетсби“ наложи Апелативен съд – Варна

Крими

17-03-2022, 16:58

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Присъдите са 17 години затвор за Галин М. и 7 - за Кристиан Т. за опит за убийство в нощен клуб

17 години затвор за Галин М. и 7 - за Кристиан Т. за опит за убийство в нощен клуб във Варна присъди Варненският апелативен съд. Втората инстанция отмени присъдата на Окръжния съд във Варна, като призна подсъдимите за виновни в това, че на 28.01.2018 г. в съучастие са направили опит умишлено и по хулигански подбуди да умъртвят охранителя Армен А. Престъплението е останало недовършено по независещи от дейците причини. По време на деянието Кристиан е бил непълнолетен, но е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си. Галин пък е действал при условията на опасен рецидив. Двамата трябва солидарно да заплатят сумата от 80 хиляди лева на пострадалия като обезщетение за претърпените неимуществени вреди.
Като взе предвид произнесената присъда и размера на наложените ефективни наказания, съдебният състав прецени, че има реална опасност подсъдимите да се укрият при по-лека мярка за неотклонение. Затова потвърди ареста на Галин М. и измени мярката на Кристиан Т. от „парична гаранция“ в размер на 10 хиляди лв. в „задържане под стража“.

Пресслужбата на съда припомня накратко фактите по делото. Армен А. работел като охранител в бар „Гетсби". Концертът в заведението в нощта на 27/28.01.2018 г. привлякъл над 400 посетители. Сред тях били Галин и Кристиан. Компанията им провокирала конфликт с други клиенти. Бодигардът извел подсъдимите извън заведението. Агресията на двамата се насочила към него, като Галин М. му нанесъл удари с нож, докато 16-годишният тогава Кристиан Т. го държал и душил. Впоследствие двамата се върнали вътре, като започнали да хвърлят по бара чаши, бутилки, столове и други предмети. Дейците избягали от местопроизшествието. Издирването на Галин М. продължило 4 месеца.

С отменената първоинстанционна присъда Галин М. е бил оправдан по първоначално повдигнатото обвинение да е извършил престъплението в съучастие с Кристиан Т. Окръжният съд бе определил за него 7 години и 6 месеца „лишаване от свобода“. Кристиан Т. е бил оправдан за участието си в опита за убийство на бодигарда и е бил осъден само за хулиганство – на 2 години „лишаване от свобода“.

Присъдата на Варненския апелативен съд, както и определението относно мерките за неотклонение на подсъдимите за опит за убийство, могат да се обжалват пред ВКС.