Музейко каца на Летище Варна с изследователски полет за деца

Мисия Варна

25-03-2022, 15:00

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За първи път в своята история черноморското летище ще бъде домакин на образователни изложби за своите най-малки посетители

Непосредствено преди настъпването на активния летен сезон, Летище Варна, част от Фрапорт Туин Стар, в сътрудничество с Детски научен център „Музейко“, ще предостави едно вълнуващо приключение за деца и подрастващи в света на изобретенията и дълбините на Черно море с изложбения проект „Музейко каца на Летище Варна“.

Всеки ден от сряда до неделя, в периода от 2 април до 30 юни в специално обособено пространство в Терминал „Заминаващи“ на варненския аеропорт малчуганите и техните родители и учители от Варна и региона ще имат възможността да влязат в ролята на любопитни изследователи, научавайки повече за създаването на някои от най-важните човешки изобретения като: телефона, рентгена и телевизора чрез изложбата „Еврика!“ или да се превъплътят в морски търсачи на древни съкровища, скрити дълбоко сред пясъците на черноморското дъно чрез интерактивната експозиция „Black Sea MAP (Maritime Archeology Project)“.

„Щастливи сме да бъдем домакини на две от най-атрактивните пътуващи образователни изложби на „Музейко“ и по този начин да предоставим ново непознато изживяване за най-малките посетители на Летище Варна. С реализирането на подобни интерактивни образователни инициативи се посвещаваме в създаването на допълнителни атракции за всички пътници, особено за най-малките от тях, в целия регион. Това е и част от нашата дългосрочна визия, в която всички ние вярваме – да отворим широко вратите на летището, правейки го още по-вълнуващо място за хора от всички възрасти. Благодарим на „Музейко“ за отличното партньорство!“, сподели Главният изпълнителен директор на Фрапорт Туин Стар – д-р Франк Кванте.

Официалното откриване на интересните изложби ще бъде на 2 април от 11:00 ч. и на него са поканени всички малки и големи изследователи, които ще открият немалко вълнуващи изненади.

„С пътуващите си изложби „Музейко“ представя науката по интересен и достъпен за децата начин и език. С тях „Музейко“ достига до различни кътчета на България. Изложба „Еврика!“ е най-голямата и любима наша пътуваща изложба, която вече е била в много градове на страната. Black Sea MAP е единствената ни пътуваща изложба, свързана с Черно море. За първи път с гостуването си във Варна, обединяваме двете пътуващи изложби и пресъздаваме толкова обемно света на „Музейко“, извън „Музейко“. Това нямаше да е възможно без изключителния ентусиазъм и подкрепа на целия екип на Фрапорт Туин Стар. Щастливи сме, че „кацаме“ с интересни научни факти и знание сред всички жители и гости на Варна. Бъдете откриватели и учете, докато играете!”, заяви Главният изпълнителен директор на „Музейко“ – Бистра Кирова.

Входът за целия период, в който експозициите ще са изложени, ще е на символична цена, като за удобството на посетителите, дошли за да ги разгледат, цената за паркинг ще бъде преференциална.

„Музейко“ е първият детски научен център в България, финансиран от Фондация „Америка за България“. Създаден през 2015 г. от над 150 водещи дизайнери, учени, архитекти, писатели, илюстратори от цял свят, до момента научният център е посетен от близо половин милион деца и възрастни от България и чужбина. Мисията на „Музейко“ е да вдъхновява децата за учене и наука чрез игра, и да им покаже, че всеки може да бъде откривател стига да не се страхува да експериментира, да опитва, и да мечтае.