Съдът остави в ареста двамата, ограбили и пребили възрастен мъж в Дългопол

Крими

26-03-2022, 10:17

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Извършителите имат множество предишни криминални прояви

Окръжен съд – Варна определи мерки „задържане под стража“ на 46-годишния Мартин П и 47-годишния Димитър Д., обвинени че в съучастие извършили грабеж с нанасяне на лека телесна повреда.

Според обвинението на 22.03.2022 г. в Дългопол живеещ сам възрастен мъж бил нападнат в дома си от двама мъже. След като му отправили заплахи и удари, те откраднали от него 160 лева.

При разглеждане на мярката за неотклонение, Димитър Д. поиска “домашен арест”, тъй като се грижел за тежко болен близък. Обясни, че с Мартин П. изпушили цигара и след това не били на себе си. Защитата на 47-годишния мъж изтъкна, че той е направил самопризнание и е съдействал на органите на реда. По-лека мярка за неотклонение поиска от съда и другия обвиняем, като посочи че има адрес, на който би могъл да бъде под “домашен арест”.

След като съобрази събраните до момента доказателствата,Варненският окръжен съд прецени, че може да бъде направено обосновано предположение за съпричастност на Димитър Д. и Мартин П. към престъплението, за което са обвинени. И за двамата деянието е извършено в условията на опасен рецидив. Видно от справката са съдимост на Димитър Д., той има 13 присъди, с различни по степен наказания, като за съда нито едно от тях не е оказало възпиращо действие. Сегашното обвинение е за тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание до 10 г. затвор, поради което за съда е реална опасността той да се укрие или да извърши престъпление. Не бяха представени и доказателства за здравословното състояние на неговия близък.

Спрямо Мартин П. съдът също прецени, че е налице реална опасност да се укрие или да извърши престъпление. Той има 8 влезли в сила присъди, част от които са за престъпления против личността. Престъплението, за което сега е привлечен като обвиняем се наказва с до 15 години “лишаване от свобода”.

По отношение твърдението на Димитър Д. и Мартин П., че двамата изпушили цигара с вещество, каквото не били употребявали преди, съдът намери че следва прокуратурата да назначи съдебно-психиатрична експертиза, за да се установи състоянието на двамата мъже към момента на извършване на престъплението.

Поради наличието на всички законови предпоставки, Варненският окръжен съд прецени, че към момента единствената подходяща мярка за неотклонение спрямо Димитър Д. и Мартин П. е “задържане под стража”.

Определенията подлежат на обжалване пред Апелативен съд – Варна.