ВМС: Две от откритите мини в Черно море са били в бойно положение

Мисия Варна

29-03-2022, 12:31

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това каза на брифинг контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили

"След първата открита мина в Босфора на 26 март, вчера бяха открити още две плаващи мини. Едната - от нашите турски колеги на около 12 мили източно от нос Инеада, която беше унищожена. Другата - от нашите румънски колеги на около 40 мили източно от Констанца, която също е унищожена“.

Това каза на брифинг контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили (ВМС), предаде bTV. За момента няма открити плаващи мини в акваторията на България, наблюдението продължава. Периодично се извършват облитания, така че при съмнение за миноподобни обекти да се реагира своевременно и те да бъдат унищожени.

Мината, която е била унищожена в Босфора и тази пред Инеада, са били в бойно положение. Тази, която е открита от румънските военноморски сили, не е била в бойно положение, а с поставени върху нея предпазни чугунени капаци. Това означава, че тя не е била в подводно положение, обясни Михайлов.

"И трити мини, които бяха открити, се потвърди, че са от типа ЯМ – котвена малка мина, в която взривното вещество е 20 кг. Потвърдиха се и нашите предположения, че ако евентуално има плаващи мини, то те ще следват повърхностното течение в западната част на Черно море", каза още контраадмирал Кирил Михайлов.

Вчера ВМС са действали по два сигнала за предполагаеми открити мини. Първият е получен от Морския спасително-координационен център по обяд. Незабавно е изпратен вертолет, за да разузнае. Междувременно е получен втори сигнал за миноподобен обект на по-малко разстояние.

"Първият беше на около 40 мили от Галата, а вторият – на около 12 мили от там. При единия обект беше установено, че са плаващи черни кутии, варели и други отпадъци, така че отпадна предположението за плаваща мина. При другия обект, въпреки направените обследвания с вертолет, не е открита мина“, обясни Михайлов.

Изпратен е и кораб със специално подготвен екип на борда, подготвен за унищожаване на плаващи мини. Към този момент няма други сигнали за открити плаващи миноподобни обекти.

Фактът обаче, че вече има три открити мини не изключва вероятността да съществуват и други, уточни контраадмирал Михайлов.

"Това показва, че войната, която се води на север от нас, по един или друг начин ни засяга пряко в морската среда. Но по отношение на безопасността на корабоплаването се взимат всички необходими мерки да се предотвратят нежелани инциденти“, допълни той, като призова корабите да подават сигнали, ако забележат мина.

Мините от този тип са предназначени за борба с кораби, а не за борба с хора, плуващи в морето. Мините са опасни за корабите, които плават, трудно маневрират, късно ги забелязват, тъй като те са малки и не се откриват на радарите, уточни командирът на ВМС.