Окръжна прокуратура - Варна предаде на съд мъж, причинил смъртта на пешеходец

Крими

29-03-2022, 14:52

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Окръжна прокуратура-Варна предаде на съд 69-годишен мъж от София, причинил по непредпазливост смъртта на пешеходец в пътен инцидент. Б.С. е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл.343, ал.1, буква „в“ във връзка с чл.342, ал.1 от НК, за което законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от две до шест години, а в особено тежки случаи - „лишаване от свобода“ от три до десет години.

На 17 август 2020 г. около 21,30 часа обвиняемият заедно със своите съпруга, дъщеря и внучка пътували по бул. „Княз Борис I“ в посока от центъра на Варна към к.к. Златни пясъци.

Приближавайки автобусната спирка в района на ж.к. „Чайка“, автомобилът му се движел в средната лента за движение, която била най-дясна разрешена за движение на леки автомобили, със скорост от около 55 км/ч. В същото време в посока от ж.к. „Чайка“ към Морската градина на Варна пешеходец предприел пресичане на пътното платно на необозначено за целта место. Навлизайки в лентата за движение на автомобила, управляван от обвиняемия, последвал удар.

Вследствие на възникналото произшествие пешеходецът получил телесни увреждания по тялото, които по-късно довели до смъртта му. При извършената съдебно-медицинска експертиза се установила причинно-следствена връзка между удара в автомобила на Б.С. и травмите по тялото на мъжа, които се оказали фатални. Установено било също, че към момента на произшествието концентрацията на алкохол в кръвта на пешеходеца била 2,56 промила.

Анализите показали, че Б.С. не е управлявал МПС след употреба на алкохол или наркотични вещества. Той бил правоспособен водач с валидно свидетелство за правоспособност.

Предстои делото срещу 69-годишния обвиняем да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.