Определиха призьорите в XXVII Национален детски фолклорен конкурс „Диньо Маринов“

Варна Лайф

04-04-2022, 19:10

Снимка:

ОДК-Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В традиционната проява във Варна се включиха над 250 певци, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли от цялата страна

Двадесет и седмото издание на Националния детски фолклорен конкурс “Диньо Маринов”, се проведе в Младежки дом – Варна, в първите три дни на м. април 2022 г. Многоуважаемото жури, председателствано от Димитър Христов - диригент на народен оркестър при Българското национално радио и преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, изгледа и оцени изпълненията на над 250 певци, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли от цялата страна. В оценяването на Димитър Христов помагаха изтъкнатите професионалисти, композитори, аранжори, солисти и преподаватели - Ангел Добрев, Костадин Генчев, Ваня Монева, Евелина Христова и Гергана Костадинова.

За най-добрите участници в конкурса имаше множество награди. Носители на специалната награда на кмета на гр. Варна станаха група „Каба гайди“ при НУИ „Добри Христов“ – Варна. В същото варненско училище отиде и специалната награда на ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна. За своето виртуозно изпълнение Славомир Петров получи гайда от г-жа Монка Николова, директор на ЦПЛР. За Варна и Търговище са специалните награди на Националния дворец на децата. Специалната награда – гъдулка от Ангел Добрев пък бе за Ивайло Марков от с. Черни Вит.

Двадесет и седмото издание на Националния детски фолклорен конкурс се осъществи с финансовата подкрепа на Община Варна, под патронажа на кмета на морската столица.

От Националното сдружение на сираците в България осигуриха за всички участници лакомства и минерални води. Сдружението на сираците подкрепи и участието на 27 деца от град Пордим, като пое пътните им разходи и разходите по престоя им във Варна.

Конкурсът „Диньо Маринов“ е включен в Националния календар на Министерството на образованието и науката за изяви по интереси на деца и ученици и в Програмата с мерки за закрила на деца, с изявени дарби.

Протокол с имената на всички отличени деца и младежи в отделните категории вижте ТУК.