Набират средства за ремонта на вековна църква в провадийско село

Мисия Варна

07-04-2022, 12:44

Снимка:

Снимка: кметство село Манастир

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Храмът „Света Петка” в село Манастир е получил сериозни щети от земетресението на 4 април и ще остане заключен за Великденските празници

Сериозни щети нанесе земетресението от 4 април тази година на църквата „Света Петка” в провадийското село Манастир, каза за Радио Варна кметът на селото Николай Стоянов. Храмът „Света Петка” е строен и осветен през 1885 година, досега са правени само частични ремонти. За Великденските празници ще остане заключен, защото според експерти е опасно влизането в него, а местните жители се притесняват, че ще останат без църква, защото няма откъде да се вземат пари за ремонт.

При последното преброяване на населението стана ясно, че в момента в село Манастир живеят около 450 души, но повечето често са зад граница, за да изкарват прехраната си, разказа кметът Николай Стоянов. Преобладаващо е българското население, следвано от жители от турски произход, роми, а отскоро и копанари. Хората са свикнали да ходят на църква, особено по празници, когато от Провадия идва свещник, споделя Стоянов. Сега Църковното настоятелство се събира, за да реши какво ще прави оттук нататък – надяват се на финансова подкрепа от Варненската митрополия и община Провадия, но опасенията са, че ще трябват много пари.

Сред пострадалите от земетресението са и 6 къщи на местни жители, с напукани стени и мазилки, каза още кметът на Манастир. Собствениците са подали опис на щетите до община Провадия, но дали ще получат финансова помощ и каква, кметът не можа да каже. Щети има и по още една сграда, която е пристройка към кметството.

Иначе в селото има още един проблем, който мъчи хората от години – 300-метров пътен участък от главния път, който при последния ремонт по проект преди няколко години е останал недовършен. Досега това беше най-големият ни проблем, защото редовно жителите на селото чупят колите си, когато преминават по него, потърпевши са и всички, които минават по същия път, който свързва Провадия през Манастир с Девня и Варна, коментира Стоянов.

Проблем от години е и липсата на обхват на трите мобилни оператори в централната част на селото. Налага са местните жители да отиват в единия от двата края на населеното място, за да говорят по телефона или да ползват мобилните данни на личните си апарати, обясни Стоянов. Многократно е информирал за този проблем, но без резултат досега.

Навремето в селото е имало основно училище, но преди няколко години сградата е продадена, а след това съборена и сега на нейно място има една поляна, разказа още кметът. Все още работи детската градина, която има само паднала мазилка от последното земетресение, но Стоянов смята, че ще могат с пари от община Провадия да оправят щетата. Без щети е сградата на читалището.

Сега кметът и Църковното настоятелство ще трябва да решат как да възстановят църквата „Света Петка”. „Към момента няма да обявяваме дарителска сметка, но се обръщаме с молба към всички родолюбиви българи за помощ, за да възстановим този храм, който е на повече от 130 години” , отправя апел кметът на село Манастир Николай Стоянов.