Безплатен интернет ще има по автобусните спирки във Варна

Мисия Варна

08-04-2022, 14:58

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Предстои да се закупи техническо оборудване

Инсталиране на безплатен интернет по автобусните спирки във Варна предвиждат от ОП ТАСРУД. Това съобщи за "Радио Варна" управителят на общинското предприятие Милко Лалев.

"Безплатният WiFi по спирките е заложен в бюджета и очакваме той да стане факт още през тази година. Вече е поставена оптиката, предстои да се закупи техническото оборудване", обясни Лалев. Все още не е ясно колко и кои спирки ще са с безплатен интернет.

"Тази новост е насочена основно към туристите, повече от които не разполагат в телефоните си план, който да покрива ползването на мобилен интернет на територията на България. Затова и безплатната WiFi мрежа ще бъде концентрирана на спирки в централната част на града, която е с по-голям туристопоток", коментира още Лалев.

През миналото лято на 84 автобусни спирки беше поставено видеонаблюдение. Целта на тази мярка е да се ограничат вандалските прояви по спирките.

"Камерите са инсталирани на спирките, на които има машини за билети, тъй като те са най-чест обект на вандалски прояви. Видеонаблюдението ни помага да документираме извършителите на тези деяния, след което записите се предават на полицията", обясни Лалев.

Камерите помагат за идентифицирането на извършителите на вандализъм и тяхното залавяне, но хулиганските прояви по спирките не са намалели, сподели със съжаление Милко Лалев.

Управителят на ТАСРУД разкри, че се обмисля усъвършенстване на автоматизираната билетна система.