Във Варна: Рязък скок на пристигащите от Украйна бежанци

Мисия Варна

10-04-2022, 09:00

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ако тази тенденция продължи ще трябва да се върнем към стария режим на работа - с повече доброволци, повече възможности за поемане на бежанци и с повече места, където да ги настаним, отбеляза областният управител Благомир Коцев

Регистрираните бежанци във Варненска област досега са между 20 хиляди и 30 хиляди души. Бежанският поток към морската столица от снощи рязко се е увеличил, съобщи в интервю за Радио Варна областният управител Благомир Коцев. Само за последните два дни през Центъра във Варна са преминали над 20 автобуса от Украйна. Повечето от пристигащите са майки с деца.

"Леко сме изненадани. Ако тази тенденция продължи ще трябва да се върнем към стария режим на работа - с повече доброволци, повече възможности за поемане на бежанци и с повече места, където да ги настаним. За момента се справяме, но трябва да намерим по-дългосрочно решение. Може и почивни бази да се използват за настаняване. Основната идея е хората, които ще останат дългосрочно в България да постъпят на пазара на труда, да излязат от хотелите, да се устроят тук и да се реализират. Трябва да бъдем подготвени за удължаване на мярката, с която се отпускат по 40 лева на ден за хотелиерите, приютили бежанци", коментира Благомир Коцев.

Идеята е до 15 април да бъдат регистрирани всички бежанци на територията на Варненска област, каза още областният управител.