Удължават работното време на Синята зона във Варна

Мисия Варна

14-04-2022, 20:56

Снимка:

АРХИВ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ще има възможност автомобили да остават в зоните за платено паркиране през целия ден

Синята зона във Варна да бъде с удължено работно време и да работи и през почивните дни. Това предвиждат промени в Наредбата за организация на движението на територията на община Варна, които бяха одобрени от членовете на ПК „Благоустройство и комунални дейности“ към местния парламент.

Ако поправките бъдат приети от Общинския съвет, Синята зона вече ще работи с час повече - от 9:00 до 20:00 часа, както и в почивните дни, с изключение на официалните празници. Промяната се налага заради липсата на места за паркиране в обхвата на зоната извън работното й време. Когато Синята зона не работи, свободните места са около 10 %, а в някои райони и до 5 %., сочи анализ на международната компания Mott MacDonald CZ.

Друга новост, която ще бъде обсъдена утре от финансовата комисия към ОбС, е, че се дава възможност автомобилите да остават в зоните за платено паркиране за цял ден. Цената ще е 16 лв. на ден с ДДС, като плащането на сумата ще може да се осъществява само през мобилното приложение „Виртуален паркинг метър“. За желаещите да паркират почасово максималният период за престой в Синя зона остава 3 часа, а в бъдещата Зелена зона ще е 5 часа.

Въвеждането на Зелена зона във Варна също фигурира в проекта за изменение Наредбата за организация на движението. Планира се новата зона да заработи от 1 ноември 2022 г., в часовия диапазон от 9:00 до 19:00 часа само в делнични дни.

Обхватът Й ще бъде ограничен от следните булеварди и улици: бул. “Христо Ботев“, ул. „Кракра“, ул. „Беласица“, ул. „Д-р Пискюлиев“, бул. „Вл. Варненчик“, ул. „Дрин“, ул. „Пирин“, ул. „Битоля“, ул. „Братя Бъкстон“, бул. „Чаталджа“, бул. „Ген. Колев“, бул. Царевец“, бул. „Осми Приморски полк“, ул. „Никола Вапцаров“, бул. „Княз Борис I“, бул. „В. Левски“, ул. „Проф. П. Стоянов“, ул. „Иван Рилски“, ул. „Тодор Влайков“, ул. „Христо Македонски, ул. „Константин Доганов“, ул. „Академик Фьодор Успенски“, ул. „Вл. Димитров-Майстора“, ул. „Филип Тотю“, ул. „Антон Страшимиров“.

Цената за час престой в Синя зона се запазва 1 лв. Същата сума ще плащат и паркиралите  в Зелена зона. Живущите и в двете зони за кратковременно паркиране ще се таксуват по 5 лева на месец за първи и 10 лева за втори автомобил.

Тарифите за търговци и за служебен абонамент в Синята зона остават същите, както и досега. В новата зона месечната цена за търговците ще е 100 лева, а за служебно паркомясто ще се плаща 250 лева на месец.

Изцяло електрическите превозни средства ще продължат да паркират безплатно в зоните за кратковременно паркиране, но заради драстичния ръст на цената на електроенергията използването на общинските зарядни станции за електромобили вече ще се заплаща. Предвижда се цената да е 0,70 лв. за 1 кВтч.

За да влязат в сила промените, е необходимо одобрението на Общинския съвет.