Варна е сред примерите в страната за опазване на културно-историческото наследство

Варна Лайф

18-04-2022, 16:42

Снимка:

Facebook

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Реставрацията на барутния погреб на входа на Аспаруховия мост и превръщането му в младежкото алтернативно пространство за култура "РеБонкърс" е един от последните примери

На 18 април по инициатива на ЮНЕСКО отбелязваме Международния ден за опазване на сградите паметници на културата. 

В България сградите със статут на недвижимо културно наследство са много. Една част от тях са реставрирани, но има и пустеещи.

Варна е един от добрите примери в страната по отношение на опазването на културното наследство. Това каза за "Радио Варна" архитект Явор Панев, съосновател на Сдружение "Таляна", който от години работи активно за добрия културно-исторически облик на морската столица.

"Пътувайки из България, за съжаление виждам много пустеещи и рушащи се сгради недвижимо културно наследство. Варна е добър пример в това отношение, въпреки че има още какво да се желае. Опазването на старите сгради паметници на културата е една дългосрочна мисия, за която помагат много хора. Варна е един от малкото градове, в които има общинско звено за недвижимото културно наследство. На местно ниво административната тежест отпада, но на държавно ниво нещата се случват много по-бавно. Една от основните причини за това е липсата на достатъчно човешки ресурс", коментира архитект Панев.

Във времена на криза, за собствениците на сгради паметници на културата става все по-трудно да намерят средства за тяхната реставрация. Според архитект Панев обаче, по-важното е, че се наблюдава желание от тяхна страна.

Той и съмишлениците му от Сдружение "Таляна" имат визия и за развитието на южната част на града. Първата крачка по думите на младия архитект е реставрацията на барутния погреб на входа на Аспаруховия мост и превръщането му в младежкото алтернативно пространство за култура "РеБонкърс".

"Много ми се иска това да бъде един портал към южния град, където има концентрация на сгради паметници на културата и обекти със статут на недвижима културна ценност. Тук визирам Джанавара, Аспаруховия вал, паметникът, който се намира зад Пристанище "Карантината" и други", посочи още архитект Панев.