Шефът на родното плуване: ММС е на път да ликвидира българския спорт

Спорт

18-04-2022, 17:51

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Георги Аврамчев със скандални разкрития

Шефът на родното плуване Георги Аврамчев стана поредният президент на спортна федерация, който се оплака от липсата на комуникация с ръководството на Министерството на младежта и спорта и от новата програма за финансиране. По думите му тя връща спорта години назад, тъй като вместо увеличение на бюджета, се оказва, че средствата за подготовка, възстановяване и заплати намаляват. 

“Силно притеснен съм за българското плуване и изобщо за българския спорт и съм учуден от действията на новия министър г-н Радостин Василев. Аз съм от 1996 година в управлението на федерацията, вече 12 години съм неин президент, и никога не се е случвало до края на април да нямаме нито една отпусната стотинка от министерството на спорта за подготовка, възстановяване и заплати на треньори и състезатели. Това за мен е недопустимо и нямам обяснение. Както каза Дафовска (б.р. шеф на биатлона), караме на мускули, вече няма и мускули. Има само въздух и вода, добре че в нашия спорт има много вода и още държим. Ако не се вземат някакви адекватни мерки, спортът се връща години назад", заяви Аврамчев в рубриката "Интервюто на Sportal.bg".

"Моята информация е, че няма нито една федерация, която да е доволна от програмата и финансиране на новото ръководство на ММС. Ние още януари месец си дадохме проекта. За първи път се случва никой да не ни извика, за да го обсъдим. Предишни години имаше защитаване на проектите - какво искаме, защо го искаме, имаше спорове, но се решаваше въпросът. Декември месец 2020 година ние подписахме договор за 2021-ва и знаехме с какво ще разполагаме. Сега в новата програма има страшни аномалии.

В такъв смисъл, че нашият проект, беше намален на около 50%. Не знам защо. Г-н Василев нявсякъде по средствата за масова информация казваше, че ще има увеличение на бюджета, но простата истина е, че до 18 април нито една федерация, за нашата със сигурност, не е получила и 1 стотинка", добави той.

"Подписахме договор преди 10 дни, въпреки че не бяхме съгласни с тази програма. Не може след историческия успех на българското плуване ние да получаваме дефакто по-малко пари от миналата година. Да не говорим за инфлацията къде отиде, всичко поскъпна. А най-важното е, че вече четири месеца нашите елитни състезатели не са получавали заплати. Но те са се хванали на това хоро и го играят. Недопустимо е! Ние всъщност не знаем кой точно е съставил тази програма. Всичко е анонимно. Някакъв мозъчен тръст е решил, че трябва да се върже възнагражданието с минималната работна заплата, действаща към 2021 година. Защо - няма обяснение. Кой е този финансов специалист, измислил това? При нас има фрапиращ случай - старши-треньорът на националния отбор по новата програма ще взима по-малко пари, отколкото е взимал предишните години. Тоест за постигнатите успехи ние го награждаваме като му даваме по-малко пари. Това ли е уважението към него? Всяка седмица ни се обаждат треньорите и състезателите да ме питат какво става, а аз не знам какво става. От 20 дни искам официално среща с г-н Василев, но до ден днешен не е имало такава. Слязох до кабинета му, записах се при секретарката към 21-22 февруари, казаха ми, че е много натоварена програмата му и да се видя със заместника му. Заместник министърът ми обясни, че това е програмата и няма какво да се направи. Казах му, че има аномалии. Аз не мога да разбера нашите елитни спортисти, които прославят държавата толкова ли са заслужили, че да получават 2-2,5 минимални работни заплати. Това ли е уважението към труда им. Това е подигравка за мен, срамота. Така спортът отива 10 години назад, ако въобще ще има спорт”, каза още Аврамчев.

"До 26 май имаме срок за покриване на нормативи за световно и европейско първенство. До момента имаме 12 състезатели, които са ги покрили. Но с тези пари как ще пратим отбор. До края на март беше срокът да платим хотелите на 50%, а няма една стотинка. Какво да кажа на тези състезатели. Как да отида и да им обясня, че чакаме. Пари има, обаче всъщност ги няма. Ние не им даваме някакъв подарък, тези състезатели са си заслужили тези средства. Заслужили са значително повече. За мен е подигравка със спорта един олимпийски шампион да взима 3 или 4 минимални работни заплати. Това ли е отношението на нашите общественици и министерството към елитните спортисти. Аз съм длъжен да защитя моите треньори и нашите състезатели, защото те представт България. Вече съм взел мерки - ще търся пари назаем от приятели, колеги, за да могат да участват", добави Аврамчев.

“Аз не искам среща с г-н Василев, за да му губя времето. Искам да му изложа проблемите и да каже могат ли те да бъдат решени или не. Той не намери време да се срещне с мен, но в същото време миналата седмица се срещна с представители на плувен клуб “Делфините” от Велинград, който е изключен от системата на нашата федерация за тормоз над своите състезатели. Имаше сигнали до нас, до инспектората на министерството, до Комисията за защита на децата, до прокуратурата. Направихме разследване, изключихме ги, тъй като освен че бе доказан тормоз над деца, те не отговаряха на условията. Защо министърът застава зад тях?"

"В същото време на обществото бе внушено, че ние, председателите на федерации, сме слуги на мафията, че сме дерибеи, крадци, мишоци. Цялото тази непрозрачност на програмата, цялото това високомерно отношение и тези обиди за мен крият некомпетентност. Значи един човек, ако не може да се справи, по добре да каже “Не мога, до тук съм” и да си отиде. Не знам вече какво да правя, може би трябва да поискам среща с министър-председателя. Не трябва да ликвидираме българския спорт. А сме на път. Аз това, което чувал, е че всички федерации са недоволни и е крайно време да излезем и да го кажем, защото не може всички да ни слагат под един знаменател. Ако някой е направил грешка, да си понесе отговорността. След като ми е предложен нов договор, значи аз съм изряден. След това интервю утре може би обстоятелствата ще бъдат други, ще ми дойдат на проверка, но нека заповядат. Добре са дошли, всичко е открито, нищо нередно не съм направил и не се притеснявам от нищо. Но няма да позволя гавра с моите състезатели и треньори", каза още по темата Георги Аврамчев.