Стефан Янев: Идеята на МОН за сливане на университетите внася несигурност в системата

Политика

19-04-2022, 12:40

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

„Имах удоволствието да проведа среща с ръководството и с част от академичния състав на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“, Лесотехническия университет, Висшето училище по телекомуникации и пощи и Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков”.

В рамките на разговора бяха поставени актуални въпроси, касаещи състоянието на системата на висшето образование у нас, както и политиката на правителството в този контекст”. Това написа в профила си във Фейсбук бившият служебен министър-председател Стефан Янев.  

По думите му фокусът по време на срещата е бил насочен към идеите на Министерството на образованието и науката за сливане на университети и евентуалните рискове и негативни последствия в това отношение.

„Липсата на ясна и пълноценна аргументация за подобни действия внася несигурност и непредвидимост в системата, заплашвайки нейната стабилност. Всяко решение, касаещо висшето образование, следва да е съпътствано от адекватна оценка на ефектите от него, както и да бъде функция от проведен смислен обществен дебат и постигнато съгласие на заинтересованите страни в рамките на системата”, заяви той.

Стефан Янев посочва, че в хода на дискусиите акцент е бил поставен   и върху негативните ефекти от възможността правителството да се меси в кадровата политика на университетите, определяйки правилата за атестиране на преподавателския състав и впоследствие, на база на тяхното изпълнение, да отпуска или задържа полагащите се на университетите средства от държавния бюджет.

„Компетентните държавни институции трябва да създават подходящи условия за развитието на висшето образование, а не да подкопават устоите на системата. Благодаря на домакините и на участниците в тази изключително полезна за мен дискусия. Бе привилегия да участвам в този форум”, пише още бившият служебен премиер.