Втори ден възрастни хора във Варна се редят на опашки, за да си получат пенсиите

Мисия Варна

19-04-2022, 17:58

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Някои признаха, че са обикаляли различни пощенски станции с надеждата, че все някъде ще се изплащат пари

Опашки от чакащи да си получат пенсиите възрастни хора се извиха пред пощенските клонове и във Варна. Много от тях и днес останаха без средствата, на които разчитат. Някои признаха, че са обикаляли различни пощенски станции с надеждата, че все някъде ще се изплащат пари, съобщава Радио Варна.

Забавянето е причинено от хакерска атака над компютърните системи на "Български пощи", която предизвика проблеми с изплащането на пенсиите и великденските надбавки. 

Тя е констатирана още в събота, 16 април, веднага са предприети мерки системата на "Български пощи" да бъде прехвърлена към държавната облачна инфраструктура. Прави се оценка доколко системата е засегната от злонамерената кибератака.

Втори ден обаче в офисите на "Български пощи" има забавяне при плащането.

В пощенските станции пенсиите за месеца се изплащат до 20 април, великденските добавки от 70 лева могат да се получават до края на месеца, а ако не бъдат потърсени, ще се получат с пенсиите за май.

С пост в социалната мрежа, ресорният вицепремиер Калина Константинова обясни, че изплащането на великденските добавки за всички е гарантирано. И се работи за отстраняването на всички технически неизправности в най-кратки срокове. Според Константинова обаче, през последните 10 години киберсигурността на "Български пощи" е била системно неглижирана.