Парламентът реши да даде 50% от парите на пътните фирми, ГЕРБ ще сезира КС

Политика

20-04-2022, 14:54

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

След спорове, часове дебати и седмици на разправии депутатите приеха решение за разплащане с пътните фирми.

Със 122 гласа „За”, 35-ма против и 2-ма въздържали се беше прието проекторешението на управляващите. Според него АПИ ще изплати 50% от сумата по договорите, сключени за ремонт и поддръжка на пътищата, а останалата половина да бъде изплатена след доклад на комисията по регионална политика в парламента. Строителните фирми ще получат и 100% от парите за маркировки, знаци и мантинели.

Очаква се плащанията да започнат две седмици след приемането на решението от Народното събрание, а забавените ремонти и поддръжка - след Великден.

Решението в редакция на парламентарната регионалната комисия подкрепиха формациите от управляващата коалиция. ДПС, „Възраждане” и един депутат от ГЕРБ-СДС бяха „против”, а двама народни представители от „Продължаваме Промяната” се въздържаха. Преди това беше отхвърлено предложението на ГЕРБ-СДС за явно гласуване със ставане на крака.

След гласуването на парламентарната трибуна излезе Радомир Чолаков от ГЕРБ, който се закани, че с този „моралния-правен разврат на управляващите, ще се видят в Конституционния съд”.

„Казахме ви да изключите бушона Рашков, а сега Лена Бориславова и Кирил Петков”, каза депутатът. Решението беше взето на фона на поредния протест на пътищарите под прозорците на властта, както и в редица градове в страната.