Цената на козунака - различна за всеки производител

Животът

21-04-2022, 15:00

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Определящи са грамажът и вложените суровини, но поскъпването на Великденското печиво не е значително, отбелязват от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите

Всеки производител сам определя цената на козунака в зависимост от грамажа и съставките. Това каза в интервю за "Радио Варна" Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите.

"Има увеличение на цените, но не и в степента, в която са скочили разходите на хлебопрозиводителите за електроенергия, транспорт, горива и други. Козуначените изделия са сложно печиво с богато съдържание, което няма как да бъде на много ниска цена", коментира Кукушева и предупреди, че прекалено евтините козунаци може да са със съмнително съдържание.

Според Мариана Кукушева обаче, не винаги цената е определяща за качеството.

Тя поясни, че на пазара вече се наблюдават и търговски измами. Една от тях са т.нар. био козунаци. Според експерта, такива козунаци няма как да има в България.

"Това се прави с цел привличане на вниманието. За да бъде една храна "био", трябва да бъде сертифицирана до последния детайл. Такава сертификация у нас няма", обясни Кукушева.

Председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите посъветва потребителите да изберат своя производител на козунаци и да заложат на българското.

"Добрата новина е, че от години българският потребител предпочита родното производство. Той все повече осъзнава колко е важно оборотните средства да се вложат в българската икономика. Освен това, българските козунаци не са толкова "богати" на консерванти, колкото вносните. Срокът им на годност е между две седмици и месец. 

Българският козунак има изключителен аромат на прясно изпечено изделие, на ванилия, плодове и лимон. Неговата коричка е златисто кафява и хрупкава, а отвътре е пухкав", обясни още Мариана Кукушева.

В последните години, все повече български домакини предпочитат да си замесят домашни козунаци. От бранша са разработили платформа в You tube, в която показват различни рецепти за козунаци и козуначени кифлички. Според Мариана Кукушева това е чудесен начин да се възпита у децата любов към българските традиции, сред които несъмнено е Великденският козунак.