Варненският апелативният съд потвърди 20-годишна присъда за убийство

Крими

25-04-2023, 15:16

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Варненският апелативен съд потвърди присъдата на Окръжен съд – Търговище, с която на 20 години лишаване от свобода е осъден мъж, убил майката на жената, с която съжителствал. Това съобщиха отъ пресцентъра. 34-годишният Ахмед А. бил признат за виновен, че в нощта на 22/23.04.2021г. в с.Драгановец с особена жестокост умишлено умъртвил Вилдан М. Подсъдимият трябва да изплати 100 хиляди лева за всеки от тримата граждански ищци - наследници на жертвата.
65-годишната вдовица Вилдан М. живеела сама в къщата си, тъй като децата й били в чужбина. От няколко години едната й дъщеря съжителствала с подсъдимия, но майката имала крайно негативно отношение към него, като дори не го допускала в дома си. През април Ахмед се върнал в България, а около 2.30 през нощта на 23-ти отишъл до къщата на тъща си. Проникнал вътре и нанесъл с тъпата част на теслата си 3 силни удара по главата й. Освен теслата, деецът взел със себе си и двата мобилни телефона на жената. На следващия ден отпътувал от България. Тялото на починалата било открито след 4 дни.
    Апелативният съд назначи съдебно-техническа експертиза за проследяване на движението на мобилните телефони на убитата и този на подсъдимия, както и на лекия автомобил, с който той се придвижвал. Експертното изследване позволи да се направи извода, че Ахмед е пътувал в едно и също превозно средство в един и същи времеви интервал с мобилното устройство на убитата. Вещото лице установи изтрита информация от телефона му във времето около произшествието. В рамките на въззивното съдебно следствие бяха разпитани двама свидетели, както и подсъдимия. Последният смени версията си като призна, че в инкриминираната нощ е бил в дома на тъща си, взел е телефоните й и ги е хвърлил в печката в дома си.  
В последната си дума той поиска да бъде оправдан. Защитата му изтъкна липсата на мотив и това, че не е намерено оръдието, причинило смъртта.  
Представителят на Апелативната прокуратура обясни мотива за престъплението – че жертвата не одобрявала съжителството на дъщеря си с мъжа, което го е дразнело.
    Апелативен съд – Варна обоснова извода, че именно Ахмед А. е причинил смъртта на пострадалата с ДНК–експертизите и с цялостната съвкупност от доказателства. Това, че е извършил убийството с особена жестокост се подкрепя от резултатите от съдебно-медицинската експертиза на жертвата. Нанесените макар и три удара се отличават с ярост, ожесточение, злоба и отмъстителност. Умъртвена е възрастна беззащитна жена със слаби възможности за съпротива. Проявена била жестокост по един извънмерен начин, при това по жизнено важен орган на тялото.
Съдебният състав сподели становището на Окръжния съд, че са налице единствено отегчаващи отговорността обстоятелства. Въззивната инстанция ги допълни с предишните трикратни осъждания на подсъдимия и събраните лоши данни за личността му: бил безработен и не зачитал законоустановения ред.
Заради липсата на протест от прокуратурата или жалба от частните обвинители, няма основание за увеличаване на наложеното от първата инстанция наказание – 20 години лишаване от свобода.
    Решението, с което Апелативен съд – Варна потвърди присъдата на Търговищкия окръжен съд, подлежи на обжалване пред ВКС.