Росен Добрев: Българският хандбал намира своето лице

Спорт

27-04-2023, 15:51

Снимка:

БФ Хандбал

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Президентът на Българската федерация по хандбал прикани феновете на напълнят ДКС във Варна за полуфинала от Световната купа с Куба

Росен Добрев не е типичен президент на федерация. Той е плътно до екипа си и не се плаши да сменя официалния костюм с работни дрехи. Да провежда официални срещи на най-високо ниво и в следващия момент да товари и разтоварва вода. България вече е утвърден организатор на хандбални първенства от висок ранг. В момента Дворецът на културата и спорта във Варна е домакин на Световната купа за мъже, а националният ни отбор записа две победи над Азербайджан и Нигерия. От 18.15 ч в събота българите ще се изправят срещу Куба в битка за място на финала. Разговаряме с президента на Българската федерация по хандбал след успешния старт на турнира.

- Г-н Добрев, честити две победи и класиране за полуфинала на Световната купа. Вашият коментар за първите ни два мача.

- Тези победи са за целия български хандбал. Момчетата може би не изиграха мачовете толкова добре спортно-технически, но тактически, благодарение и на треньорското ръководство, бяха много правилни. Имаше много брак, напрежение, но това е нормално. Защото по регламента на турнира всяка загуба е фатална. Но с много воля, дух и себераздаване от всеки един, националният отбор на България за мъже успя да постигне две много важни победи, едната срещу изключително труден съперник като Нигерия. Радвам се, че българският хандбал отново намира своето лице и стъпка по стъпка опитваме да надградим постигнатото до момента. Дай Боже в събота срещу Куба да покажат това лице и този характер и да стигнем до мача за Световната купа. Искам да изкажа благодарност на целия екип на Българската федерация, на публиката, която ни подкрепи и да ги приканя да напълним залата, защото тя е 8-ият играч, дава допълнителен стимул на момчетата. А те го заслужават. Това е една наистина голяма стъпка в развитието на българския хандбал. Дано продължим така във всички направления. Въпреки недостатъчното финансиране спрямо други федерации, ние с малко средства се опитваме да правим чудеса. Радвам се, че момчетата и треньорският щаб го разбират. Това е пътят за развитие. Стъпка по стъпка да върнем славата на българския хандбал и на международна сцена.

- С оглед регламента на турнира да участват предимно млади играчи и това, което показахме до момента, сякаш можем да сме оптимисти за бъдещето на мъжкия ни национален отбор.

- Да. Аз винаги съм казвал, че младите състезатели трябва да се амбицират и да се доказват във всяка една среща, дори и във вътрешното първенство. Защото тези големи турнири се наблюдават и от много мениджъри. А България ще има много силен национален отбор, когато 100% от състезателите ни играят в чужбина и ние просто трябва да пратим повиквателните за лагер сборовете. Защото там е истинският професионализъм. Средствата, които се дават за спорт са изключително малко. Но такива срещи, такива турнири, в които националният отбор побеждава, дават стимул на младите играчи да продължат да се занимават с хандбал. Ние сме вероятно единствената федерация, която работи по една методика. От миналата година тръгнахме от А,Б-то. Това е изключително важно, когато състезателите дойдат в националния отбор да са подготвени за всякакъв вид защита. За правилно противодействие във всяка една зона. И съм радостен, че много млади треньори възприеха тази идея. Знам, че е много трудно да се променят мисленето и манталитета на българина. Но въпреки това ние от Управителния съвет и техническия екип даваме насоките кое е правилното и как трябва да се работи. Мисля, че това е пътят. Победите също ни радват и аз съм горд, че заедно с това треньорско ръководство успяхме да направим сглобка в мъжкия профил. Ще опитаме да го направим и при жените. При тях ни предстои изключително тежка европейска квалификация. Лично съм разговарял с момичетата от националния отбор. Те са много амбицирани да покажат, че имаме и силен женски хандбал. И може би тези победи на мъжете ще им дадат допълнителен стимул.

- Не е нужно да си тесен специалист, за да видиш, че се усеща френският опит, който внася треньорът Илиян Василев.

- От 20 години твърдя, че най-големият проблем на българския спорт като цяло са треньорските кадри. Но на всеки му минава покрай ушите. И ние не правим изключение. За съжаление през годините не се наследи това, което имахме и да се предаде на по-младите. И аз съм изключително щастлив, че нашата федерация има възможност да работи с трима треньори, които са дали много не само на българския, но и на световния хандбал. Старши треньорът Илиян Василев, Димитър Николов и Николай Георгиев работят в екип и са направили сплотен колектив и предават знанията си на по-младите. И искам да призова всички треньори в България да черпят опит от тях. Защото те могат да им дадат много за развитието на нашия спорт. Защото наистина най-голият проблем са треньорските кадри. Давам пример и с Куба. Шлифовани, подбрани, селектирани атлети, но се вижда, че имат същия проблем. Много брак в действията им, а това се оправя с треньор. Ако ние като федерация, съумеем да се справим с този проблем, след години ще можем да чакаме и резултати.

- Утвърждаваме се като организатор на хандбални събития от най-висок ранг. Имахме Световна купа, Европейско по плажен хандбал, три Европейски шампионата за младежи. Какво споделят представителите на Световната организация за престоя си във Варна?

- След 2017 г., когато беше първата Световна купа в Габрово и Велико Търново и те видяха организацията, като хотели, настаняване град, споделиха, че сме вдигнали толкова много нивото, че едва ли ще има друга федерация от по-малко развитите, която да организира на това ниво Световната купа. Тук са двама от членовете на изпълнителния комитет на IHF – Пер Бертелсен (Дания), който е и председател на комисията по организация и състезания в международната централа, и Пер Мортен Сьодал (Норвегия), който пък ръководи комисията за правилата на играта и съдийството. Във Варна е  директорът състезания в IHF – Патрик Стръб (Германия). Това са хора, които са видели страшно много в световен мащаб по организацията на хандбала и до момента изказват само адмирации на нашата работа. И тук искам отново да благодаря на хората, които работят това нещо да се случи – доброволци, журналисти, неуморимият Теодор Илиев, Михаил Башев, Криси Блажева, Георги Дойчинов, гайдовете, млади хора, говорещи английски. Абсолютно всички, благодарение, на които това нещо се случва на световно ниво. Благодаря и на Община Варна, отново наш партньор. Пред подписване сме за пръв път на спонсорски договор. Това ни дава допълнителна надежда за развитието на българския хандбал. И използвам случая още веднъж да призова всички фенове, футболните агитки и на „Спартак“, и на „Черно море“, защото това е национален отбор да дойдат да ни подкрепят. Защото това е за България. Една малка държава с много проблеми в спорта, с малко финансиране, за разлика от останалите федерации, които са тук на Световната купа. Но ние показахме, че не всичко е пари. Има и характер и сърце да се раздадеш за България. За това ги призовавам да напълним залата и да подкрепим българския национален отбор по хандбал. За да постигнат победа и да се гордеем, че сме българи.