Синдикатът на служителите в затворите е в стачна готовност

Общество

11-05-2023, 06:40

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Заради липса на хора един надзирател обезпечава няколко поста

Синдикатът на служителите в затворите е в стачна готовност. Днес е последният шанс надзирателите и Министерството на правосъдието да се споразумеят за график на работа, заплащане, щатове. Ако това не се случи, от петък започват поетапни ефективни стачни действия, съобщава Нова тв.

Надзирателите у нас настояват за връщане на 24-часовите смени. В края на октомври миналата Министерството на правосъдието въведе нова система на дежурствата.

„Имаме много доработки. Съответно режимът на работа, както беше представен от ръководството - че ще имаме три почивки след това, не се случва”, обясни Диян Димов, член на ЕС на ССЗБ.

Заради липса на хора един надзирател обезпечава няколко поста, което създава риск за сигурността и на лишените от свобода, и на самите служители. Все повече стават и случаите на агресия от страна на затворниците.

Надзирателите настояват и за 20% увеличение на заплатите заради инфлацията. Твърдят, че миналата година са били подведени, че ще им увеличат заплатите с 300 лв.

"Реално бяха 130 лв., които инфлацията буквално „изяде” и не се усеща това увеличение”, допълни Димов.

Днес в Министерството на правосъдието ще се проведе поредна среща между ръководството на ведомството и синдикатите в системата. От екипа на Крум Зарков запазват мълчание преди двете страни да са направили последен опит да постигнат консенсус.