10 години кенгуру-грижи за недоносените бебета в ДМСГД - Варна

Мисия Варна

15-05-2023, 11:04

Снимка:

ДМСГД-Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Отделението в лечебния комплекс е единственото във Варна, в което майките, родили преждевременно, могат да практикуват метода

Вече 10 години в Дома за медико-социални грижи за деца – Варна, се прилага успешно кенгуру-грижата при недоносените бебета. В лечебния комплекс функционира Отделение за недоносени бебета, което годишно приема близо 150 кърмачета от цяла Североизточна България. То разполага с най-съвременно оборудване, включващо и 8 кувьоза. Към момента, на днешния Световен ден на кенгуру-грижите – 15 май, в отделението са настанени 10 бебета. За тях се грижи екип от неонатолог, педиатри, 11 медицински сестри и акушерки. На място на бебетата се осигуряват прегледи с различни специалисти - детски очен лекар, невролог. При необходимост те се консултират от детски кардиолог и ревматолог, нефролог, хирург, ортопед,  гастроентеролог, прави се трансфонтанелна ехография.

Заедно с рожбите си, в леченото заведение са настани и майките, пожелали да са до децата си в този труден за семействата момент. Предвид доказания факт, че най-естественото и близко до утробата място е майчината прегръдка, ръководството на ДМСГД – Варна, въведе още през 2013 г. кенгуру-грижата, наричана още кожа в кожа. Това позволява да се съхрани емоционалната връзка между майката и бебето. Докато са в лечебното заведение родилките могат да кърмят, придобиват умения да се грижат за децата си, участвайки във всички моменти от режима им – къпане, захранване с биберон, бодърстване, обличане, масаж. Особено внимание се отделя на кърменето.
Престоят на майките и бебетата в ДМСГД – Варна е безплатен. За родилките са обособени стаи, които наскоро бяха изцяло обновени.
По повод Световния ден на кенгуру – грижите, ДМСГД – Варна, подкрепи кампанията “Месец на отворените врати” на Фондация “Нашите недоносени деца”, целяща повече лечебни заведения да предоставят възможност на родителите да практикуват кенгуру-грижи и контакт кожа-до-кожа със своите бебета.