Знамето на Варна се "върна" от Антарктида

Мисия Варна

22-05-2023, 16:51

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Знамето на Варна, което кметът Иван Портних подари на екипажа на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ преди експедицията до Антарктида, бе върнато днес във Варна. Кметът го получи от капитана на българския военен научноизследователски кораб Николай Данаилов по време на церемонията за връчване на награди „Варна“ в сферата на културата, образованието и науката за 2022 г.

Флагът е бил качен на кораба на 27 декември 2022 г., когато започна историческото плаване до Антарктида, припомни Николай Данаилов. Заръката на кмета е била знамето да се развее на десния борд и после на пилона на българската база на Ледения континент. На 14 февруари 2023 г. гордо го развяхме на Антарктида, каза кап. Данаилов. Той върна флага на кмета Иван Портних в края на тържеството в зала „Пленарна“ на Общината.

Сред носителите на тазгодишните призове „Варна“ в сферата на висшето образование и науката е и творческият колектив на проекта „Научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ - уникална научна платформа за изследване на световния океан“ с ръководител флотилен адмирал проф. Боян Медникаров. На тържеството проф. Медникаров благодари на Община Варна за вниманието, което е оказала на екипа на проекта, както и на всички варненци и представителите на морската индустрия и бизнес за подкрепата за инициативата, която по думите му не би се състояла без колективните усилия на много хора.

Пътуването на НИК 421 продължи 127 денонощия, в които корабът измина малко повече от 19 000 морски мили или приблизително около 35 000 км, докладва при завръщането му капитан Николай Данаилов. Експедицията транспортира и стовари на брега близо 40 тона материални и хранителни припаси за 31-та антарктическа българска експедиция. Военните моряци осигуриха от борда на кораба извършването на научни изследвания за флората и фауната, геоморфоложки проби на дъното на Южния залив.