Изграждат зарядните станции за новите електробуси във Варна

Мисия Варна

29-05-2023, 15:57

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Строително-монтажните работи за изграждане на зарядните станции за новите електробуси, доставени по проект „Екологично чист транспорт за Варна“ по ОП „Околна среда“, започнаха. Символична първа копка бе направена в присъствието на кмета на Варна Иван Портних, директора на „Градски транспорт“ Николай Антонов, ръководителя на проекта Младен Иванов, представители на фирмата изпълнител и на транспортния превозвач. 60-те зарядни станции да бъдат монтирани в депото на „Градски транспорт“, а станциите за бързо зареждане  - на обръщачите на Почивка и „Вл. Варненчик“, обясни Младен Иванов. Според Николай Антонов батериите на автобусите ще издържат около 300 километра.„Въпреки проблемите, вече сме на финала на този европейски проект, който защитихме по програма от изминалия програмен период. За съжаление, вече три години няма отворена нито една важна оперативна програма от новия програмен период, което не дава възможност на общините да привличат европейски средства", припомни кметът. Реализирането на проекта, който се изпълнява в партньорство с „Градски транспорт“ ЕАД, ще допринесе за намаляване наднормените нива на фини прахови частици и азотни оксиди във Варна и подобряване качеството на атмосферния въздух.


 
60-те електрически автобуси, от които 40 са тип „соло“, бяха доставени преди няколко месеца и след изграждането на зарядните станции ще бъдат пуснати в движение.

До момента Община Варна е реализирала успешно още три проекта, свързани с обновяването на градския транспорт, в рамките на които бяха закупени 85 нови автобуса и 30 тролейбуса.