КТ "Подкрепа" ще иска промяна на минималната заплата с новия бюджет

Портфейл

08-06-2023, 10:00

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви в "Денят започва" по БНТ, че вярва, че до седмица-две кабинетът ще направи нов бюджет.

Днес се очаква парламентът да гласува решение за удължаване на срока за събиране на приходите и извършване на разходи от държавния бюджет. Крайният срок на удължителния закон на Бюджет 2022 изтича в понеделник.

"Предложението на служебния кабинет не може да бъде изтеглено, защото, ако бъде изтеглено, днес е осми юни, и в неделя свършва възможността да бъдат разходвани средства от бюджета. Ще бъде преформатирано. Друг подход няма. Разбира се, че най-нормалното нещо е едно правителство, когато започне дейността си, да предложи бюджета, с който да управлява.

Синдикатът ще поиска промяна на размера на минималната работна заплата в Бюджет 2023.

"Предполагам, че много хора си дават сметка, че той (Асен Василев - б.р.) е неформалният министър-председател, защото той ще казва нещата, които да се случват и заради позицията му в политическата сила, която управлява държавата. Когато той беше министър на финансите в предходния си мандат, не спази една уговорка - бяхме договорили едно увеличение на минималната заплата, което не се случи", напомни Манолов.

Според него от години у нас се правят разходнопокривни бюджети, а не програмни.

“Тоест ние разместваме средствата, за да задоволим потребностите във формата, в който се намираме, вместо да мислим какво трябва да свършим”, допълни Манолов.