Деца от Варна без място за спорт и игри заради заключени училищни дворове

Животът

01-07-2023, 14:00

Снимка:

ПТГ Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Кметът на район „Младост“ Христо Христов и родителите търсят решение на проблема, надяват се на съдействие от новия образователен министър.

Кметът на район „Младост“ Христо Христов и родителите търсят решение на проблема, надяват се на съдействие от новия образователен министър.

Две държавни училища във варненския квартал „Победа“ са спрели достъпа на деца в извънработно време в училищните дворове преди години и това е повод за обществено недоволство. В петък привечер граждани излязоха на протест срещу решенията на две училищни директорки – на Механотехникума и на Електротехникума, за да поискат да бъдат върнати единствените места за спорт и игра на децата им.

Достъпът е забранен вече седем години – от 2016 г.

Пред БНТ родители разказаха как са принудени да вкарват децата си „нелегално“ в заключените дворове, за да имат къде да поиграят, но предимно биват позорно изгонени от охраната. Затова игрите редовно били между блоковете, по улиците и между колите.

„Моят син на 8 години бързо се пренасища на детските площадки – 5 минути на люлката и 10 на пързалката… Но той иска да тича, да кара колело, да рита топка. Площадките за малките са тесни за това“, обясни майка.

Алтернатива на училищния двор в района няма.

Според директорката на Професионалната техническа гимназия причина за недоволството не е нейното решение, а „политизирането на социален проблем“, което не го решавало по същество. Иначе исканията на обществеността били напълно основателни.

„Гимназията винаги е подхождала с разбиране към исканията и нуждите на живущите в района. Необходимостта от въвеждането на мерки за ограничаване достъпа на външни лица и забраната за разходка на кучета обаче е продиктувана от поредица незаконосъобразни деяния - системно замърсяване с битови отпадъци, вандалски прояви, няколкократни палежи, пребиваване на лица в нетрезво състояние, опити за самонастаняване на бездомници и др.“, твърдят от училището.

Според директорката истинският проблем бил в липсата на „обществен парк за отдих, място за разходка на кучета и спортни съоръжения за подрастващите в жилищния район“, което било остър социален проблем, се казва в позиция на училището.

Кметът на район „Младост“ Христо Христов, който категорично подкрепя исканията на съкварталците си, коментира пред Tribune.bg, че преди такъв проблем не е имало точно защото училищните дворове са идеално място за спорт и игри на подрастващите. Той познава до болка въпроса и заедно с родителите търси решение. В района има още две държавни училища, където няма проблем с достъпа на децата. В общинските училища казус изобщо няма – там вратите са отворени и играещите малчугани са добре дошли. Те обаче са далеч от затворените дворове. Кметът многократно се опитал да увещава директорките, но без резултат.

Последна надежда на районния кмет и родителите се явява новият образователен министър, който може да се намеси.

Самият варненски район не е презастроен или пренаселен и не тук се корени проблемът, категоричен е кметът. Кварталът е предвиден на Община Варна за рехабилитация в следващия период до 2027 г. и кмет и родители търсят парцел, който може да стане подходящо място за активни игри. Това обаче не е решение за близко бъдеще.

Христов коментира още, че веднага се е свързал с бившия министър на младежта си спорта Красен Кралев – понастоящем депутат от ГЕРБ/СДС, който лично поел ангажимент още в понеделник да повдигне въпроса пред новия министър на образованието Галин Цоков и да настоява за спешно разрешение.