Морско училище започна проект „She4Sea“ за развитие на жените в морската индустрия

Животът

07-07-2023, 14:14

Снимка:

ВВМУ "Никола Й. Вапцаров"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Той е посветен на придобиването и развитието на т.нар. меки умения, групирани в три сфери на компетентност: лидерство, предприемачество и устойчивост.

С цел да се насърчи професионалното развитие на жените в морския сектор и да се преодолее половото неравенство, насаждано от съществуващите традиционни представи за спецификата на морската професия, ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров“, заедно с още пет партньорски организации – HELMEPA (Гърция), Militos Consulting S.A. (Гърция), Sea Teach S.L. (Испания), R& DО Limited (Кипър) и Политехническият университет на Каталуния – BarcelonaTech (UPC) (Испания), стартират международния проект „She4Sea“. Той е посветен на придобиването и развитието на т.нар. меки умения, групирани в следните три сфери на компетентност: лидерство, предприемачество и устойчивост.

Основните цели на проекта са:

-Да осигури на безработни жени подходящ набор от умения за реализацията им в три морски сектора: морски туризъм, риболов и аквакултури и корабоплаване.

-Да осигури на жени, заети в морската индустрия, умения за преследване на действителни управленски и лидерски роли.

-Да осигури инструменти и методологии за професионално образование и обучение (ПОО), съобразени с развитието на меките умения на жените.

-Да направи морските професии и предприемачеството привлекателни като печеливша кариера за жените чрез равенство между половете в ключови умения и компетенции.