Иван Портних: Има много какво да се желае по отношение на сметопочистването във Варна, но общината има и ограничен финансов ресурс

Мисия Варна

08-07-2023, 15:37

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В момента се работи по нова обществена поръчка която да обхване с видеонаблюдение точките за сметосъбиране, добави кмета на Варна. По думите му, там където има камери които снимат съдовете за почистване, чистотата и хигиената нараства в пъти.

Във  Варна в момента се реализират три вида инфраструктурни проекти на ВиК, за изграждане на канализация  в местности, където тя не е съществувала, общински проекти, включително зелена зона, както и кърпене на дупки по пътя за курорта „Златни пясъци” от Областно пътно управление. Това коментира в предаването „Позиция” на Радио Варна кметът на града Иван Портних. Той припомни, че още през 2021 година общината е включила в бюджета с финансиране на инфраструктурните си проекти, включително и преасфалтиране на улиците, по които работи ВИК, но забавянето с две години по време на предишното управление  е възпрепятствало приключването им. Иван Портних обясни:

В момента, все още и на улица „Прилеп“ и на „Христо Смирненски“ и на пътя за кв. Виница работи само ВиК. На ул. „Христо Смирненски“ трябва да докарат тръбопровода да ул. „Мир“, от водното дружество обещават до седмица, надявам се. След това трябва да се направят проби на направеното трасе. Едва тогава ще влязат изпълнителите по общинските договори да направят пътната настилка, тротоари, осветление и т.н. По пътя за „Виница“ се надяваме, да приключим с пътната настилка до края на този месец. Същото важи и за „Цар Освободител“ при по стегнат режим на работа. След това трябва да се обърне внимание и целият фокус да бъде насочен към облагородяване на зелените площи.

По думите на градоначалника, водното дружество ще остави част от жителите на Варна без канализация, тъй като инфлацията стопила парите и първоначално отпуснатите средства по проекта, вече стигат само за една част по него. Близо 14 хиляди домакинства чакат за канализация, най- вероятно е половината от тях да останат без такава- предположи кмета.

Кметът на Варна поясни и защо се стига до ситуация в която се започва ремонт по един участък, не се довършва и се започва друг така: "Целият работен ресурс като работна ръка е по улиците. Не само от Варна, а от областта". Според него, когато се установи липса на качество, работата се прекратява и бригадата се заменя, което изисква време. другият проблем е с подземния кадастър в който не е нанесена подземна инфраструктура, която изненадвала изпълнителите на проектите по изграждане на пътната и тротоарна настилка.

Портних изрази и резерви към работата на АПИ които не са съгласували дейността си в града с кметската администрация, като за пример вчера, в който от Областно пътно управление започнали ремонт на пътя за КК "Златни пясъци". "Първо започнаха да косят тревата в сутрешния час пик, а следобед направиха две кръпки от по два квадратни метра"- възмути се кмета и допълни, че с тези действия, които не са били съобщени никъде, са предизвикали километрични опашки. Във вторник той е поканил управителите на Областно пътно управление Варна на разговор, в който да обяснят своите действия, като обеща, на срещата да бъдат поканени и журналисти.

Електробусите ще тръгнат в края на този месец, каза Портних, като опроверга думите на управителя на ОП „Паркинги и синя зона“, че експлоатацията им се отлага, заради изчакване и доставка на разпределителни устройства (КРУ) за подстанцията на енергото.

Има много какво да се желае по отношение на сметопочистването във Варна, но общината има и ограничен финансов ресурс. Така кмета на морската столица Иван Портних коментира темата за чистотата на Варна през летните месеци. По думите му, данъците които жителите на града плащат, не са увеличавани от близо 10 години. „Това е ангажимент който сме поели и данъците са в този размер“- каза той в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“:

Приходната част на бюджета от местните данъци е около 200 милиона лева сумарно. Като ги разпределим по сектори, не остава почти нищо. С други думи, тези средства които имаме от данък сгради и такса смет, а основно от тях се формира местния приход, е една относително малка част от общия бюджет на общината. Това са средствата с които разполагаме.

Разбира се, трябва да се завишат контролните функции, т.е. санкционирането на недобросъвестните граждани и най-вече ресторанти, бързи закуски и прочие, които генерират огромен обем от замърсяване, особено в централната градска част, особено в летните месеци.

В момента се работи по нова обществена поръчка която да обхване с видеонаблюдение точките за сметосъбиране, добави кмета на Варна. По думите му, там където има камери които снимат съдовете за почистване, чистотата и хигиената нараства в пъти.

Според кмета на града, видеонаблюдение има и всеки нов проект е обвързан с инсталирането на такова. Сигналът от него се извежда и в ОДП на МВР - Варна, което е решило проблема с джебчийството в морската столица, допълни Портних.

По думите на градоначалника, видеонаблюдението във Варна трябва да се надгражда постоянно, каквато е тенденцията във всички съвременни градове.

Изграждане на експоцентър и нова културна среда в района на морска гара Варна продължава да стои като приоритет пред администрацията на общината, обясни Иван Портних, на въпрос защо не се е сбъднала, по неговите думи, визията за това пространство. По принцип там трябва да има зона за заведения и атракциони, но идеята е била да бъдат временни, до интегрирането на пристанището към града, поясни кмета.

„До голяма степен тази част вече е интегрирана в градската среда, благодарение и на пешеходния ринг който направихме, така, че всички улици от него да водят към морето - „Осми ноември“, „Цар Симеон“, „Михаил Колони“.

Иван Портних допълни, че Варна няма голяма контактна зона с морето, затова се продължава с усилията в тази посока. Той даде за пример пристанище „Карантината“, за което по думите му, е имало много спекулации, но до седмица, най много десет дни, ще заработи в пълен обем.

Няма яснота как ще бъде решен казуса с бараките в КК „Златни пясъци“. Новият министър на туризма не е запознат с проблема. Това каза Иван Портних, въпреки, че е имал кратък разговор по темата със Зарица Динкова. Той повтори тезата, че са необходими са законодателни промени за разполагане на преместваемите обекти в националните курорти. По думите му схемите за разполагане на обектите се одобряват от министерството, но те се подписват без министърът да е запознат напълно със ситуацията и да знае какво подписва, а така се приписват негативи на туристическия бранш. "Фактът е следния- тези обекти трета година нямат разрешение, но продължават да функционират"- допълни Портних. Той заяви, че по казуса с бараките има омерта, и обяснява съществуването им с финансови интереси, но не назова кои са конкретните субекти участващи в това прикриване.