Две мощни компании очакват да намерят 13 млрд. куб. м. газ край Варна

Парите

08-07-2023, 17:13

Снимка:

Фейсбук/Делян Добрев

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Новината коментира във Facebook профила си председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев (от ПГ на ГЕРБ - СДС), който заяви, че ще предложи държавата да се включи като акционер в консорциума с до 35% дял. Той допълни, че ще внесе проект на решение за това идната седмица.

Френската Total и австрийската OMV, които проучват черноморския "Блок 1-21 Хан Аспарух" за залежи на природен газ, очакват да намерят 13 млрд. куб. м в източната част на блока. Това заявиха представители на двете компании пред Комисията по енергетика в четвъртък.

Новината коментира във Facebook профила си председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев (от ПГ на ГЕРБ - СДС), който заяви, че ще предложи държавата да се включи като акционер в консорциума с до 35% дял. Добрев ще внесе проект на решение за това идната седмица.

През следващата седмица ще убеждавам колегите от останалите парламентарни групи да приемем Решение на НС, с което да възложим на кабинета да договори участието на България като акционер в този проект. Така от една страна ще печелим от концесионните възнаграждения, а от друга ще делим и печалбата с TOTAL и OMV“.

Съгласно Закона за подземните богатства, Total и OMV ще трябва да платят 30% концесионно възнаграждение на държавата, което би означавало 2.7 млрд. лв. на година, които да влязат в бюджета, изчислени при сегашната цена на газа, допълва той. 

Добрев обосновава предложението си с изчисления какво означава това за България във финансово изражение.

13 000 000 000 куб. м газ се равнява на 137 150 000 Мвч газ. Цената на борсата днес е 33.05 евро на Мвч (най-ниската за последната 1 година). 137 150 000 х 33,05 = 4 532 807 500 евро (близо 9 милиарда лева)“.

Така, по негови изчисления, БВП на страната ще скочи с 5%, което би било най-големият ръст за последните 15 години.

Консумацията на България в момента е около 2.5 милиарда куб. м, а добивът на български газ от българското Черно море ще е 5 пъти по-голям от цялата консумация на страната, пише още той.

Българските надежди 

За това, че Total Energy и OMV ще търсят партньор в лицето на държавата се заговори още през февруари тази година. 

Компаниите тогава оценяваха възможността да направят сондаж в началото на 2024 г., но определиха начинанието за "рисковано и скъпо“. Затова компанията търси нови инвеститори, включително от българска страна. Засега не е ясно колко ще струва новия сондаж, но при подписването на споразумението за удължаването на проучванията през 2022 г. двете компании заявиха, че ще бъдат вложени още 1.5 млн. евро. 

Тъй като прокарването на дълбоководен проучвателен сондаж в Черно море е рисковано и скъпо, активно търсим трети партньор за проекта, за да споделим разходите и рисковете“, каза управителят на "Тотал Енерджис ЕП България“ Лю Стънф.

Най-големи надежди за откриване на въглеводороди, и по-специално природен газ, са съсредоточени в източната част на блока "Хан Аспарух“, намиращ се в изключителната икономическа зона на България в Черно море, казват от "ТоталЕнерджис ЕП България“. Близо до него, само на 5 км от българските води, се намира турският кладенец "Чайджума-1“, в който, по данни на турската държава, бяха открити 58 милиарда кубически метра запаси от природен газ.

Наличието на такъв газов модел в България обаче остава да бъде доказано чрез сондаж, предаде economic.bg. 

Всъщност в проучванията на този блок бяха фокусирани усилията на три международни компании – френската Total Energy, австрийската OMV и испанската Repsol. През 2020 г. при подписването на удължаването на договора за проучването на територията Repsol се отказа заради "смесените резултати“. Така останаха "Тотал Е&П България" Б.В. и "ОМВ Офшор България" ГМБХ като делът на първата е 57.14%, а на втората – 42.86%.