Нарушителите вече ще получават „честитки“ от КАТ с SMS

Крими

09-07-2023, 14:08

Снимка:

Varna utre

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Официалното връчване на фишовете и наказателни постановления ще се осъществява по четири начина.

Възможността за електронно връчване на фишове за превишена скорост е сред предложените промени в Закона за движение по пътищата, свързани с бюджета за 2023 г.

В случай на превишена скорост, шофьорите ще получават уведомление по SMS или електронна поща. За тази цел МВР ще създаде база данни с имейли и телефонни номера на шофьорите, която ще се попълва при издаване или подновяване на шофьорска книжка.

Уведомленията ще се изпращат до три работни дни след издаването на фиша и ще имат информативен характер, без да активират срока за плащане на глобата.

Официалното връчване на фишовете и наказателни постановления ще се осъществява по четири начина, включващи препоръчана поща, работодателя на нарушителя, лично срещу подпис, както и чрез електронен път.

Разбираемо, целта на властите е да увеличат ефективността и да има възможно най-малко невръчени глоби. Освен това се предприемат различни мерки, които да подобрят събираемостта на тези глоби, тъй като се оказва, че много хора не ги плащат по една или друга причина, по един или друг начин.