Служители на Спешна помощ във Варна излизат днес на символичен протест

Животът

10-07-2023, 09:52

Снимка:

Varna utre

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В момента в Спешна помощ във Варна работят около 60 шофьори на линейки, но са необходими и още хора.

Служители на Спешна помощ във Варна излизат днес на символичен протест. Това съобщи за СайтЪТ Красимир Капитанов, представител на синдикат “Промяна”. Той посочи, че протестът ще се проведе пред Спешна помощ в морската столица от 11.00 часа, като протестът ще е символичен – с включени сирени и светлини на линейките. Поводът за недоволството е свързан с ниските заплати, най-вече на шофьорите на линейките.

Мария Терзийаска, синдикат "Защита": Служителите в Спешна помощ искат достойни заплати и нормални условия на труд, затова излизаме на протест.

“Настояваме за няколко неща, но основните са: 50% увеличение на заплатите на шофьорите на линейките. Миналата година увеличиха заплатите на почти всички, а нашите заплати не бяха пипнати. В момента са почти на същото равнище като тези на санитарите и охранителите, което е обидно. Освен това настояваме трудът ни да се счита за първа категория, а не както е в момента за трета категория.

Не на последно място искаме ваучерите ни за храна да стана от 2 на 8 лв. на ден. Има и други проблеми, но тези са основните”, обясни Капитанов.

Той посочи, че в момента в Спешна помощ във Варна работят около 60 шофьори на линейки, но са необходими и още хора.

“Работната ни смяна е 12 часа, стресът е наистина голям, защото носим отговорност, както за лекарите и медицинските лица в линейките, така и за пациентите. Хората разчитат на нас и бързината е от изключително значение”, коментира още Капитанов.