Шофьори на Спешна помощ – Варна: „Заплащането ни е унизително ниско!“

Животът

10-07-2023, 13:09

Снимка:

СайтЪТ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Работната ни смяна е 12 часа, стресът е наистина голям, защото носим отговорност, както за лекарите и медицинските лица в линейките, така и за пациентите. Хората разчитат на нас и бързината е от изключително значение

Шофьори и медици от Спешна помощ – Варна излязоха на протест днес, пред сградата на ЦСМП в града, предаде репортер на СайтЪТ.

Шофьорите на линейките посочиха, че заплащането им е обидно ниско.

“Работим наравно с полиция, пожарната, но се водим трета категория труд, което е направо унизително. Заплатата ни е 1158 лв.! Настояваме за увеличение на заплатите и категорията ни на труд да бъде първа категория”, обясниха шофьорите на линейки в морския град.

Както медията ни информира, служители на Спешна помощ във Варна се организираха за символичен протест, за който съобщи Красимир Капитанов, представител на синдикат „Промяна“.

“Настояваме за няколко неща, но основните са: 50% увеличение на заплатите на шофьорите на линейките. Миналата година увеличиха заплатите на почти всички, а нашите заплати не бяха пипнати. В момента са почти на същото равнище като тези на санитарите и охранителите, което е обидно. Освен това настояваме трудът ни да се счита за първа категория, а не както е в момента за трета категория.

Не на последно място искаме ваучерите ни за храна да стана от 2 на 8 лв. на ден. Има и други проблеми, но тези са основните”, обясни Капитанов.

Той посочи, че в момента в Спешна помощ във Варна работят около 60 шофьори на линейки, но са необходими и още хора.

“Работната ни смяна е 12 часа, стресът е наистина голям, защото носим отговорност, както за лекарите и медицинските лица в линейките, така и за пациентите. Хората разчитат на нас и бързината е от изключително значение”, коментира още Капитанов.