Бранимир Балачев: Закъснял бюджет и политически атаки са убийствени за общините

Новините

13-07-2023, 13:19

Снимка:

Пресцентър ГЕРБ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Народният представител от ГЕРБ/СДС – Варна настоя пред финансовия министър да не се повишава изкуствено данъчната основа на митническото облагане, за да запазим и стимулираме регулярния внос през митница Варна, както и през другите българските митници.

Длъжни сме да подкрепим бюджет 2023, защото общините 7 месеца са без бюджет и това е убийствено за тях. Това  каза от парламентарната трибуна народният представител от ГЕРБ/СДС- Варна Бранимир Балачев по време на дебатите за бюджет 2023 на първо четене в НС, съобщиха от пресцентъра на партията в морската столица. Той  даде пример с община Варна, която функционира с половин бюджет за 2022 г.

„Това е в резултат на лошо управленско решение на бившия областен управител на Варна, който
бойкотира общинския бюджет. Административният съд във Варна отхвърлиоспорването на бюджета като неправилно, но от това страдат варненци.Моля, спрете тези политически атаки и надцакване за парите на общините“, обърна се депутатът към финансовия министър Асен Василев в пленарна зала.

Народният представител постави въпроса  за финансиране на проекта за Съдебна палата във Варна от бюджет 2023. „Необходими са 2 187 000 лева за проектиране на сградата на Темида, която магистратите от Варна и цяла Североизточна България чакат вече 20 години“, каза Балачев. Той ще внесе писмено исканията за капиталови разходи за съдебната система, които в проектобюджета за 2023 г. според него са намалени със 100 млн. лева.

Адв. Балачев настоя пред финансовия министър да не се повишава изкуствено  данъчната основа на митническото  облагане, за да запазим и стимулираме регулярния внос през митница Варна, както и през другите българските митници. Народният представител от ГЕРБ/СДС - Варна изрази позицията, че проектобюджета на финансовото министерство постига задачата за 3 % дефицит, което отваря възможностите на България като стабилна държава за влизането й в еврозоната и Шенген. Бюджет 2023 гарантира  социалните плащания, но очакванията за  1.8 % икономически ръст не дават възможности за допълнителни постъпления в държавната хазна.

Бранимир Балачев изрази несъгласие с орязване на капиталовите разходи, както и 100 % изземване на дивидентите на държавните дружества, което ще ограничи реинвестициите им. Но изрази надежда, че между първо и второ четене има възможности за   предложения от ПГ на ГЕРБ/СДС за финансиране на инфраструктурни проекти и социални плащания.